ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Zdrave veganske lazanje - kremasti spoj tjestenine, bundeve i zdravih umaka

Lazanje su vrlo bogato i zasitno jelo koje možete pripremiti na više načina, s različitim namirnicama i s raznim vrstama umaka. 
Osim nezdravih, moguće su i vegetarijanske, čak i veganske varijante ovog popularnog jela.
Ako ste ljubitelj bundeve, a ujedno i pobornik zdrave prehrane, jednostavno morate probati ovaj recept!
Količina tijesta u ovom receptu je smanjena. Umjesto bešamel umaka korišteno je zobeno mlijeko, a umjesto masnih sireva - zdravi umak od indijskih oraščića.
Lazanje su punjene naribanom butternut bundevom, a sve je dodatno začinjeno  pestom od špinata i češnjaka.
Uživajte u kremastom spoju tjestenine, bundeve , pesta i umaka!

Sastojci za lazanje
  • 250 g gotovih listova lazanja od durum pšenice (ne moraju se kuhati)
  • 1 srednje velika butternut tikva
  • umak od indijskih oraščića (recept pronađite ispod)
  • pesto od špinata (recept pronađite ispod)
  • 800 ml zobenog mlijeka
  • 2 žličice muškatnog oraščića

Sastojci za umak od indijskih oraščića
  • 2 šalice indijskih oraščića, namočenih u vodi 2 sata
  • ½ šalice vode
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • svježe cijeđeni sok 1 limuna
  • 1 čajna žličica prehrambenog kvasca

Sastojci za pesto od špinata
  • 4 šake listova špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ čajne žličice himalajske soli
  • ½ čajne žličice papra
  • 1/3 šalice maslinovog ulja           

Priprema 
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
     
  2. Tikvu ogulite, očistite od koštica i naribajte. U većoj posudi tikvu začinite s 3 čajne žličice himalajske soli i 2 čajne žličice muškatnog oraščića i dobro promiješajte te ostavite sa strane.
     
  3. Listove špinata operite, posušite i stavite u multipraktik. Dodajte češnjak, sol, papar i maslinovo ulje te kratko miksajte.
     
  4. Namočene indijske oraščiće isperite, ocijedite i stavite u blender. Dodajte vodu, sol, sok limuna i prehrambeni kvasac. Miksajte dok ne dobijete gusti kompaktni umak.
     
  5. U tepsiju ili vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći lazanje ulijte malo zobenog mlijeka - toliko da prekrije površinu tepsije. Složite sloj listova lazanja, ravnomjerno rasporedite pola količine umaka od indijskih oraščića. Po tome rasporedite pola količine pesta od špinata i to sve prekrijte ribanom bundevom (polovina ukupne količine).
     
  6. Zalijte zobenim mlijekom. Ponovite postupak slaganja redova: listovi lazanja, umak, pesto, ribana bundeva i na kraju prelijte ostatkom zobenog mlijeka.
     
  7. Pokrijte lazanje i stavite peći u pećnicu na 200 °C. Pecite pokriveno oko 20 minuta, a zatim nastavite peći otkriveno još oko 20 minuta.
     
  8. Prije serviranja ostavite lazanje da odstoje pola sata da se sastojci prožmu. 

Lazanje narežite i poslužite tople, uz sezonsku salatu. Dobar tek!
izvor:http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar