Izbor namirnica veoma je veliki i u svakom godišnjem dobu skoro sva hrana nam je dostupna. Iz tog razloga mnogi često ... upadnu u rutinu, pa jedu istu hranu.
Nutricionisti kažu da, kada bismo jeli sezonske namirnice, hranili
bismo se raznovrsno, jer namirnica, koja se uzgaja na prirodan način, ne
može biti dostupna tijekom cijele godine.
Vodite li računa o sezonskoj prehrani, i kvaliteti namirnica, evo
koje voće i povrće bi se trebalo naći na vašem jelovniku tijekom
listopada.
Cvekla
Cvekla sadrži malo zasićenih masti i
kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i
kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Jedite je u salati
ili pripremite sok.
Brokula
Sadrži jako malo zasićenih masti i
kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina,
pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je
izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.
Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo
kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija,
fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C,
B6, folne kiseline, kalija i mangana.
Kupus
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola.
Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a
odličan dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i
mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.
Repa
Sadrži malo zasićenih masti i holesterola.
Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan
dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.
Karfiol
Sadrži malo zasićenih masti i
kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i
fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne
kiseline, kalija i mangana.
Bundeva
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i
soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne
kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i
mangana.
Šljive
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan vitamina C.
Grožđe
Sadrži malo kolesterola, zasićenih masti i
soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za
vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.
Narandža
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola
i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalijaa, odličan
dijetalnih vlakana i vitamina C.
Kruške
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i
soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične
za pripremu deserta i dobro se slažu uz đumbir.
Jabuke
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.
Dunja
Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i
soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor
vitamina C. Dunje su popularne za izradu kompota i džema.
Brusnice
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola
i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih
vlakana, vitamina C i mangana.
izvor:https://www.hercegovina.info
Nema komentara:
Objavi komentar