- 4 velike kruške
- Čokoladni biskvit
- 150 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 velika žlica kakaa
- 4 jaja
- 4 velike žlice šećera
- Krema
- 1 kom puding od vanilije
- 300 ml mlijeka
- 3 velike žlice šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- 60 gr lješnjaka
- Čokoladni Ganache
- 150 ml slatkog vrhnja
-
150 g
čokolade (s okusom nougata ili obične..po ukusu)
Priprema
-
Mariniranje krušaka
Kruške, ako možete, pripremite dan ranije. Ogulite ih i prerežite na pola. Skuhajte ih vodi zajedno sa začinima - mahuna vanilije, vanilin šećer, med, cimet, muškatni oraščić.... kuhajte dok ne omekšaju i ostavite u frižideru preko noći.
-
1.
Čokoladni biskvit
Čokoladu izlomljenu na kocke i maslac otopite na pari. Kad se sve sjedinilo, skinite sa pare i umješajte slatko vrhnje. Umiješajte i jednu žlicu kakaa i ostavite sa strane.
Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom a bjelanjke posebno sa prstohvatom soli. Dodajte otopljenu čokoladu u smjesu žđutanjaka i potom postupno dodajte istučene bjelanjke lagano miješajući špatulom od dna prema vrhu.
Izlijte smjesu u kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stepeni oko 30 minuta. Stavite na dno pećnice i jednu posudu sa vodom.
Kalup može biti okrugli ako želite dobiti tortu ili kockasti ako želite kolač (kao što sam ja radila).
-
2.
Kad se biskvit ispekao, izvadite kruške iz vode i narežite ih na kockice. Iskoristite malo vode od krušaka da zalijete biskvit. NE svu naravno jer će biti previše vlažan.
Na biskvit poredajte kruške.
-
3.
Krema od vanilije
Skuhajte puding od vanilije sa 3 žlice šećera i 300 ml mlijeka (prema naputku sa vrećice pudinga). Ostavite da se ohladi. Izmiksajte 250 ml slatkog vrhnja te ga umiješajte u puding. Na kraju umiješajte i mljevene lješnjake (koje dobijete tako da rifuzo lješnjak stavite u pećnicu dok se ne počne ljuštiti kora, očistite ih od kore i sameljite). Rasporedite kremu po kruškama.
-
4.
Ganache
Zagrijavajte vrhnje za kuhanje ali ne do vrenja. Skinite s vatre i ubacite razlomljenu čokoladu. Neka odstoji minut, dva pa promiješajte dok se sve ne otopi. Ostaviti 15ak minuta pa rasporediti preko kreme. Posuti mljevenim lješnjacima.
Posluživanje
Rashladite u frižideru, a potom uživajte!
izvor:https://www.coolinarika.com -
Nema komentara:
Objavi komentar