Ova izuzetno zdrava voćka (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogata vitaminom C, pa jača imunitet.
Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih
potreba). pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju
varenja. Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani
onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.
Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom,
što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih
oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih
uticaja radikala.
U istočnoj tradicionalnoj medicini, koristi se kao pomoć u lečenju upale
creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči (protiv masne
jetre i slabog izlučivanja žuči, jer stimulise rad jetre). Prirodni je
laksativ, a poseduje i antibakterijska i antibiotska svojstva. Takođe
može da pomogne da se snizi visoka telesna temperatura i da se ublaže
valunzi.
Najbolji je za upotrebu plod japanske jabuke koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata.
izvor: http://www.zdravahrana.com
Nema komentara:
Objavi komentar