subota, 14. listopada 2017.

Začini protiv trombova

Aktivni sastojci nekoliko uobičajenih začina sprečavaju slepljivanje krvnih pločica i stvaranje krvnih ugrušaka 29 puta efikasnije od aspirina, a bez sporednih efekata. U ovome se naročito ističu karanfilić i ljuta paprika.
Utvrđeno je da su njihovi aktivni sastojci, eugenol i kapsaicin najmoćniji inhibitori arahnidonske kiseline koja podstiče slepljivanje krvnih pločica. Ovo su pokazala neka nova, savesno sprovedena ispitivanja. Indijski naučnici su sproveli opsežna istraživanja da bi utvrdili zdravstvene dobrobiti od začina koji se po tradiciji koriste u indijskoj kuhinnji. U najnovijim istraživanjima Centralnog instituta za tehnološka ispitivanja namirnica, procenili su efekat aktivnih komponenti začina – eugenola, kapsiacina, piperina, kvercetina, kurkumina, cinamaldehida i alil-sulfida na slepljivanje krvnih pločica kod ljudi. Pokazali su da je svaka od ispitivanih komponenti bila u stanju da u značajnoj meri inhibira slepljivanje krvnih pločica. Štaviše, ta jedinjenja su pokazala aktivnost koja sprečava slepljivanje krvnih pločica koja deluje protiv nekoliko faktora koji podstiču zgrušavanje krvi.
Eskperiment pokazao vrednost začina
Utvrđeno je da su eugenol i kapsaicin najmoćniji inhibitori arahnidonske kiseline koja podstiče slepljivanje krvnih pločica. I ostale testirane komponente pokazale su istu aktivnost, sa efikasnošću u silaznom poretku – kurkumin, cinamaldehid, piperin, alil-sulfid i kvercetin. Utvrđeno je da eugenol inhibira indukovano slepljivanje ljudskih krvnih pločica 29 puta jače od aspirina. I eugenol i kapsaicin su inhibirali proizvodnju faktora zgrušavanja u zavisnosti od doze. Inhibicija slepljivanja krvnih pločica koju je izazvao eugenol dalje je potvrđena smanjivanjem malon-aldehida u pločicama. Formiranje pločica indukovano kolagenom i kalijumom bilo je takođe inhibirano eugenolom i kapsaicinom, iako u manjoj meri. (Časopis Prostaglandini, leukotrijeni i esencijalne masne kiseline, jun 4 2009)
Kardiovaskularne bolesti i upala često idu ruku pod ruku. Ranije istraživanje tog tima naučnika utvrdilo je da je eugenol veoma efikasan u sprečavanju inflamatornih stanja kod ljudi (Časopis Prostaglandini, leukotrijeni i esencijalne masne kiseline, januar 2006)

Zaljutite se, to je dobro
Kapsaicin je aktivna komponenta ljutih paprika, ona koja stvara vrućinu. Osim što smanjuje slepljivanje krvnih pločica, kapsaicin ima i antikancerogenu sposobnost, jer ubija kancerozne ćelije. Posebno je efikasan protiv raka prostata i drugih vrsta raka koje zavise od hormona. Kapsaicin smiruje digestivni trakt i može biti lek za inflamatornu bolest creva. Pokazano je da konzumacija ljutih papričica štiti od nuzefekata aspirina na želudac.
Kapsaicin štiti srce i na druge načine osim inhibiranja slepljivanja krvnih pločica. On smanjuje nivo holesterola i triglicerida, a pokazano je da je u stanju da rastvori fibrin, što je još jedan način na koji može da zaštiti od zgrušavanja krvi. Narodi širom sveta koji slobodno koriste ljutu papriku imaju značajno nižu stopu srčanih napada i moždanih udara od onih koji ih ne koriste.
Karanfilić i njegovo ulje
Eugenol je aktivna komponenta koja daje karanfiliću njegovu aromu. On se takođe može ekstrahovati iz cimeta, muskatnog oraščića i limunove kore. Eugenol izgleda kao providna ili bledožuta uljasta tečnost koja ja pomalo rastvorljiva u vodi. U medicini se koristi kao lokalni antiseptik i analgetik. Ima antioksidantna svojstva, pa se često upotrebljava u losionima i parfemima, kao i u veštačkoj aromi vanile.
Odličan način da se dobija ova aktivna komponenta je, naravno, da začinimo jelo karanfilićima. Ipak, nije naodmet da znate da se u slobodnoj prodaji (na Zapadu) se može naći i ulje karanfilića za internu upotrebu. Kapi se obično stavljaju po jezik.
Naravno, sa konzumacijom eugenola u čistom obliku (ulje) se ne sme preterati, jer to može imati ozbiljne posledice. Ne treba uzimati više nego što je naznačeno na bočici.
izvor:http://www.zdravahrana.com

Nema komentara:

Objavi komentar