subota, 28. listopada 2017.

Napravite ljekoviti ayurvedski ghee sa začinima za jačanje imuniteta

Stiglo je hladno, vjetrovito i kišno jesensko doba. Svaka promjena godišnjeg doba donosi drugačije vremenske uvjete kojima se tijelo treba prilagoditi.
Kod većine ljudi dolazi do pada imuniteta što može doprinijeti sklonosti prema prehladama i gripi.
Upravo zato, poželjno je uvijek pri ruci imati prirodan i učinkovit lijek za jačanje imuniteta.
I ovom prilikom taj moćan saveznik je – ghee.

Ljekovito djelovanje gheeja


U ayurvedi, ghee je poznat kao namirnica koja osigurava dugovječnost, pročišćava organizam od otrova te povećava snagu, sjaj i ljepotu tijela.
Ghee zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru i pomlađuje organizam.
Odličan je prijenosnik ljekovitih sastojaka iz biljaka. On duboko prodire u organizam i prenosi hranjive tvari u sva tjelesna tkiva.
Zato je dodavanje začina u ghee dvostruka dobit ove dragocjene namirnice.
Ghee sa začinima je prava riznica ljekovitih svojstava koja će izgraditi imunitet, pročistiti tijelo i ojačati probavu.
Pomaže da fina životna energija - koja je produkt potpuno razgrađene zdrave hrane - slobodno protječe vašim tijelom i daje vitalnost, emotivnu stabilnost, jasnoću uma, sreću i snagu.


Ljekovitost ayurvedskih začina


Ayurveda odavno poznaje ljekovitosti začina i njihova prisutnost u ayurvedskoj kuhinji je obavezna.
Sveti bosiljak
Iznimno cijenjen u ayurvedskoj medicini. Liječi i popravlja stanje svih organa u tijelu. Moćan je antioksidans koji podupire imunitet i štiti tijelo od gotovo svih infekcija - virusa, bakterija, gljivica i parazita. Nedavne studije pokazuju da je također koristan u inhibiciji rasta HIV-a i kancerogenih stanica.
Kurkuma
Ima imuno-modulirajući učinak jer vrši detoksikaciju i povećava inteligenciju imunoloških stanica. Posjeduje protuupalna i antioksidativna svojstva.
Kumin
Sagorijeva toksine. Smiruje i tonizira želudac te stimulira apetit.
Crni papar
Čisti tjelesne kanale tako da ođas ili životna energija lakše proteče i dubinski dopire do tjelesnih tkiva.
Korijander
Pročišćava organizam, pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i pomaže u probavi.
Komorač
Smiruje i podupire probavni sustav.
Đumbir
Jača imunološki sustav, smiruje i tonizira želudac te poboljšava cirkulaciju.
Gorušica
Pomaže kod plinova i dobar je analgetik, jak antiseptik i antireumatik.
Cejlonski cimet
Regulira šećer u krvi, vrši detoksikaciju, a može pomoći i kod artritisa.
Kardamom
Potiče probavu i dobar je za srce.
Ashwagandha
Fantastična ayurvedska biljka koja osnažuje naš imunološki sustav. Može se i samostalno koristiti, kada god je potrebno ojačati imunitet.

Jesenski ghee sa začinima za jačanje imuniteta


Jesenski ghee sa začinima možete vrlo jednostavno sami napraviti.
Ovako pripremljen ghee koristi se jednom dnevno.
Njime ćete omogućiti vašem tijelu dovoljnu količinu nutrijenata, ojačati imunitet i poboljšati sveukupno stanje vašeg organizma.
Sastojci:
  • 1 i ½ šalica gheeja (recept za pripremu gheeja kod kuće pronađite dolje)
  • 1 jušna žlica svetog bosiljka (sušenog)
  • 3 čajne žlice sjemenki komorača
  • 2 čajne žlice sjemenki gorušice
  • 2 čajne žlice sjemenki kumina
  • 4 čajne žlice kurkume
  • 2 čajne žlice korijandera u prahu
  • ½ čajne žlice kumina u prahu
  • 1 čajna žlica đumbira u prahu
  • ½ čajne žlice cejlonskog cimeta u prahu
  • 1 čajna žlica mljevenog kardamoma
  • malo crnog papra (koliko stane na vrh čajne žlice)
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte ¼ šalice gheeja u tavi s dvostrukim dnom. Nakon što se ghee istopio, dodajte sjemenke kumina i gorušice pa smanjite plamen na minimum.
Neka se sjemenke lagano kuhaju 3-4 minute. Povremeno ih promiješate.
U međuvremenu stavite suhi bosiljak i ostatak mljevenih začina u malu zdjelicu i izmiješajte. Dodajte ih u tavu s gheejem i sjemenkama i nastavite sve kuhati na laganoj vatri oko 2-3 minute, povremeno miješajući. Začini će postati mirisni.
Dodajte preostali ghee i ostavite da se lagano grije na vrlo slaboj vatri, u sljedećih 20 minuta. Neka tava obavezno bude otkrivena!
Pazite da je temperatura ostane niska jer se ghee nikako ne smije pregrijati. Tako će se izdvojiti okusi i ljekovita svojstva začina.
Nakon 20 minuta maknite začinjeni ghee s vatre i ostavite da se hladi 30 minuta. Procijedite ghee kroz finu cjediljku ili pamučnu gazu u staklenu posudu.
Vaš ljekoviti saveznik je gotov i spreman za korištenje.
1-2 čajne žlice pripremljenog začinjenog sezonskog gheeja dodajte u hranu po vašem ukusu:
  • jutarnje kaše
  • tople povrtne juhe
  • variva od mahunarki i žitarica
  • u svježu salatu
  • glavni obrok
Ako se bojite da bi vam začini mogli izgorjeti, prije kuhanja dodajte čajnu žlicu vode u njih, izmiješajte u zdjelici pa tek onda usipajte u ghee. Kuhanjem će voda ispariti.
Tijekom pripreme ovog recepta, ghee ne smije ključati niti puštati mjehuriće jer bi začini mogli izgorjeti.

Kako napraviti ghee
 

Napraviti ghee je lako. Potreban vam je lonac od nehrđajućeg čelika s debelim dnom zapremnine 5 L i 1-2 kg neslanog maslaca (najbolji je domaći).
Za prvi put uzmite manju količinu maslaca (500g). Kada se uvježbate, možete pripremati i veće količine gheeja.

  1. Stavite maslac u posudu i zagrijavajte ga na laganoj vatri, sve dok se sav maslac ne otopi.
  2. Sada možete pojačati vatru. Kada maslac zakuha, opet smanjite vatru na minimum.
  3. Pustite maslac da kuha na laganoj vatri i s vremena na vrijeme žlicom uklonite bijelu pjenu, koja se sakuplja na površini. Ne trebate miješati maslac.
  4. Nakon 40-50 min. maslac će postati u potpunosti proziran. Osjetit ćete fini miris, a na dnu posude vidjet ćete karameliziranu smeđu mliječnu mast.
  5. Ugasite vatru i pustite da se ghee malo ohladi.
  6. Procijedite ga kroz gazu ili kuhinjsku krpu u staklenku. Kada se ghee u potpunosti ohladi, staklenku dobro zatvorite.
  7. Kada se ohladi, ghee bi se trebao zgusnuti i imati lijepu žutu boju.
  8. Ghee možete čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen.
Kod pripreme jela koristite ghee isto kao što koristite maslac, margarin ili ulje: za pohanje, pečenje, dinstanje i začinjanje jela. Pogodan je i za duboko prženje.
izvor:http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar