utorak, 3. listopada 2017.

Spremite se za pravu jesen

Ma koliko da je bilo toplo, leto se konačno završilo, bar kalendarski. Evo nekoliko saveta kineske medicine kako da prilagodite ishranu i način života jesenjem periodu, tako da ostanete zdravi.
Po tradicionalnoj kineskoj medicini, jesen je vreme da se kondenzuje, očuva i koncentriše životna snaga u našem telu. Da bismo postigli ravnotežu u telu, umu i duhu kada se godišnja doba menjaju, ova drevna medicina savetuje da uskladimo svoju ličnu energiju sa većom energijom prirode, sa kojom smo energetski povezani. Ovo se objašnjava odnosom jin i jang energija.
U jesen jin energija, energija sažimanja, zamenjuje šireću jang energiju leta. Jin energija se kreća unutra i naniže, za razliku od ekstrovertne letnje jang energije koja se kreće ka spolja i naviše. Zato prelazak u jesenje doba zahteva specifična prilagođavanja u našem telu, umu i duhu.

Preporuke za ishranu

Kineska medicina deli hranu po ukusima na: slatku, gorku, ljutu, oporu, slanu i kiselu. Po temperaturi, deli je na hladnu, prohladnu, toplu i vruću.
Gorke namirnice pomeraju energiju ka donjim, ili jin, delovima tela. Opore namirnice deluju stežuće, a ljute namirnice takođe deluju uravnotežujuće tokom jeseni.
Kuvano organsko korenasto povrće je sjajna hrana za jesen, ali i za zimu. Energija jeseni se okreće ka unutra i naniže (jin), prema zemlji, baš kao i energija korenastog povrća.
Na primer, cvekle, šargarepe, crvena i bela rotkva, krompiri i celer su u jesen svuda dostupni. Špageti načinjeni od bundeve i morač su takođe odlične jesenje namirnice.
U jesen umesto sirovih, prohladnih i hladnih namirnica, jedite kuvane, veoma hranljive namirnice. Umesto sladoleda, smrznute hrane, hladećih voćnih sokova i salata, pripremajte supe, variva i tople napitke.
Sezonsko voće, kao što su jabuke i kruške, dobro je za jesen. Odlična jesenja namirnica su pečene jabuke sa cimetom.
Dodajte malo ljutine svojim obrocima pomoću praziluka, crnog i belog luka, kurkume i kumina. Sve ove biljke stimulišu pluća i pomažu varenju. One ne samo da stimulišu digestivne organe, već i eliminišu preveliku količinu vetra (gasove).
U jesen je važno da pluća budu malo vlažna, a da se ne stvara sluz, kao i da se creva redovno prazne i da ne nastane zatvor. Zato treba da nastavimo da se krećemo dovoljno čak i ako je vreme hladno i nije prijatno za izlaženje, jer će nam to pomoći da održimo zdravlje tokom zime.

Energetsko usklađivanje sa jesenjom energijom
Stara kineska izreka kaže: “Kada ste bolesni, ne tražite lek – umesto toga, nađite svoje središte (centar) i bićete izlečeni”. 
- Raščistite krš u svom stanu tako što ćete probrati stvari i odbaciti ono što vam više ne treba. Nepotrebne stvari možete da poklonite (nekom će možda dobro doći) ili da prodate putem oglasa, ukoliko bi vam novac dobro došao.
- Počnite da pišete dnevnik. Osvrnite se na svoje prethodne stavove, emocionalne obrasce, vrednosti i ciljeve.
- Napravite malu ceremoniju za oslobađanje od nepotrebnog i prošlog. Napišite na malo posebno parče papira svako posebno pitanje ili smetnju koje je trebalo da rešite, ali niste, već ste se umesto toga samo vrteli oko njih. Onda bacite sve te papiriće u vatru.
- Počnite dan vežbom dubokog disanja. Trbušno disanje je stara jogička praksa. Polačo udišite, osećajući da vam se vazduhom prvo puni donji stomak I stomak, pa tek onda pluća. Kad izdišete, osetite da sa izdahom izbacujete iz sebe stara emocionalna opterećenja I negativnost.
- Uključite u svoju praksu odlazak u saunu, ili masažu toplim susamovim uljem, ili aromaterapiju – npr. udisanje isparenja eteričnog ulja žalfije rastvorenog u toploj vodi.
- Postarajte se da uklonite stare energetske blokade. U tome vam mnogo može pomoći praksa joge. Okrenite su unutar sebe pomoću meditacije (to je u skladu sa jesenjom jin energijom čitave prirode, koja se okreće ka unutra, introvertno).
izvor:http://www.zdravahrana.com

Nema komentara:

Objavi komentar