Soja je najbogatiji biljni izvor belančevina. O hranljivoj vrednosti
soje rečito govori činjenica da je Američka uprava za hranu i lekove
(FDA) iznela kao zvaničnu tvrdnju da konzumiranje 25 grama sojinih
belančevina dnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja. Važnu
ulogu soje u ishrani koja pomaže zdravlju srca priznalo je i Američko
udruženje za srce (AHA).
Novija istraživanja takođe pokazuju da konzumiranje soje može
doprineti i smanjenju rizika od raka prostate, debelog creva i dojke,
kao i od osteoporoze i ostalih bolesti kostiju i ublažiti probleme u
menopauzi.
Evo kakve sve dobrobiti možete da očekujete od uvođenja soje, posebno fermentisanih proizvoda od soje kao što su tofu i tempeh, u ishranu:
Ublažava simptome menopauzeIzoflavoni u soji po svemu sudeći ublažavaju simtpome menopauze, posebno valunge (napade vrućine)
Smanjuje rizik od određenih vrsta rakaIstraživanja
naroda koji koriste dosta soje u ishrani potvrdila su da soja smanjuje
rizik od raka dojke, kao i od raka debelog creva i prostate
Zdraviji izvor proteinaNajveći broj savremenih
zdravstvenih preporuka kaže da je poželjno smanjiti unos proteina
životinjskog porekla. Neka od smelijih istraživanja čak ukazuju da je
arterioskleroza posledica unošenja viška životinjskih proteina, pre nego
masti
Pomaže zdravlju kostijuIzoflavoni iz soje, kako ukazuje
više istraživanja, pomažu povećanju gustine kostiju nakon menopauze, pa
samim tim smanjuju rizik od osteoporoze
Pomaže snižavanju holesterolaUvođenje soje u redovnu
ishranu pomaže snižavanju lošeg, LDL holesterola isto koliko i neke
dijete za smanjenje holesterola, ukazuju istraživanja. Uticajna Američka
uprava za hranu i lekove preporučuje konzumiranje 25 grama sojinih
proizvoda dnevno
Ne opterećuje bubregePosebno korisno za ljude sa smanjenom funkcijom bubrega, za koje je konzumiranje proteina životinjskog porekla problem
izvor:http://www.zdravahrana.com
Nema komentara:
Objavi komentar