Prirodan su izvor energije, jer sadrže znatne količine monosaharida,
fruktoze i glukoze, kao i levuloze, najslađeg prirodnog šećera. Ovo voće
je bogato vitaminima grupe B koji pomažu organizmu da se nosi sa
stresom, hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz
ugljenih hidrata. Inače, kruške su poznate po tome što se od njih
sprema vrlo kvalitetna rakija, manje se koriste u kompotima i pekmezima a
najbolje ih je jesti sveže, jer tada najbrže snabdjevaju naše tjelo
energijom.
Bogate su vitaminom C i bakrom koji štite organizam od
slobodnih radikala, kao i vlaknima, posebno pektinom, koja pomažu u
održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi i omogućavaju redovno
pražnjenje crijeva čime smanjuju rizik od raka kolona. Svježe kruške
izvanredan su izvor kalijuma koji učestvuje u regulaciji otkucaja srca,
mišićnoj kontrakciji, prenosu nervnih impulsa, metabolizmu bjelančevina i
ugljenih hidrata, izgradnji čvrstih kostiju i zuba, reguliše rad
kardiovaskularnog sistema. Iako nije potkrijepljeno naučnim dokazima,
kruške važe za hipoalergeno voće zbog čega se među prvima uvode u
ishranu dojenčadi.
Sorta kruške vilijamovke sadrži veće količine
kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao
obavezno voće u ishrani žena iznad 40. godine. Pošto vrlo brzo sazrijeva
poslije branja, kada ih kupujete, birajte nedozrele i neoštećene
plodove, a izbjegavajte one sa smeđim mekanim krugovima. Proces zrenja
kruške mogu nastaviti u frižideru ili papirnim kesicama na sobnoj
temperaturi. Nemojte da ih čuvate u plastičnim kesicama jer u njima
nemaju dovoljno kiseonika, a pojačana je proizvodnja etilena, gasa koji
ubrzava proces truljenja. S obzirom da lako apsorbuju miris, držite ih
podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.
izvor:http://24sata.info
Nema komentara:
Objavi komentar