Čokoladna mousse torta – Chocolate mousse cake
Potrebno:
- 30 dag čokolade za kuhanje (što kvalitetnija i tamnija – to bolje)
- 5 dag maslaca
- 9 jaja
- veće pakiranje piškota
- Opcionalno: šlag, jagode, šećer u prahu…
Priprema:
- Čokoladu
natrgati na komadiće i otopiti na laganoj vatri. Dodati maslac,
promiješati da se otopi pa na laganoj vatri dodavati jedno po jedno
žumanjce. Svako žumanjce dobro umiksati prije nego se stavi drugo, i
tako redom, svih 9. (ovaj će vas postupak ako ste imalo živčani izbaciti
iz takta nakon trećeg jajeta, zbog sinhronizacije ruka – mikser-
razbijanje jaja i tako 9 puta ali vjerujte, isplati se 😉 )
- Na
kraju u vruću smjesu od čokolade i žumanjaka dodati čvrsto tučeni snijeg
od bjelanjaka. Ako je čokolada jako gorka, tada u bjelanjke pred kraj
miksanja kada su već čvrsti dodajte 3-4 žlice šećera u prahu. Prvo
mikserom umiksajte nekoliko žlica bjelanjaka kako bi se povećala i
omkešala čokoladna masa, a potom ostatak bjelanjaka lagano kuhačom
umiješati u ostatak. Tako će se dobiti savršeno porozna i pahuljasta
čokoladna masa.
- U okrugli kalup za torte (22-24 cmØ) po dnu
rasporediti piškote kratko namočene u mlijeko s rumom, a također piškote
složiti uz rub kalupa sa šećernom stranom prema van. Rubove kalupa
prije toga namastite s malo maslaca, tako će piškote ostati priljubljene
uz kalup prije no što usipate kremu.
- Napuniti kalup čokoladnim
moussom, pospremiti tortu prvo u hladnjak, a potom i u zamrzivač. Kada
se stisne (najbolje preko noći), maknuti obruč, ukrasiti po želji sa
šlagom i jagodama i možete početi sa uživanjem u svojoj čokoladnoj
rapsodiji 🙂
izvor:http://recipeci.com
Nema komentara:
Objavi komentar