Ovaj neverovatno primamljiv desert – remek delo majstora francuske
kulinarske akademije Le Cordon Bleu. Teško je reći bilo šta o poreklu
njegovog naziva.
U svakom slučaju, ljubitelji čokoladnih deserta biće u slatkoj ekstazi, probavši samo jedno parče. Dozvolite sebi da i vi uronite u ovo čokoladnu nirvanu.
Biće potrebni sledeći sastojci:
– 225 gr putera
– 460 gr čokolade sa 55-70% sadržaja kakaoa
– 9 jaja
– 100 gr šećera
– 1/4 kafene kašike limuntusa, ili 1/2 kafene kašike soka limuna
– kalup prečnika 23 cm
Priprema:Puter i čokoladu, stalno mešajući, otopite na vodenoj pari. Komadić putera ostavite za podmazivanje kalupa.
– Žumanca umuti sa šećerom, do čvrste smese. Obavezno mutiti mikserom 5 minuta.
– Sjedinite obe smese. Silikonskom lopaticom polako promešajte umućenu smesu od žumanaca sa dobro ohlađenom čokoladnom smesom.
– Umutite belanca sa limuntusom, da smesa bude mekana (ne čvrsta).
Ako bude suviše čvrste, neće se dobro sjediniti sa smesom od žumanaca.
– U čokoladnu smesu počnite polako dodavati smesu od belanaca,
mešajuci silikonskom lopaticom pokretima gore-dole. Na ovaj način
izručite svu smesu. Mikser nemojte koristiti. Na ovakav način smesa će
se napuniti koseonikom, da diše.
– Zidove i dno rasklapajućeg kalupa, premažite puterom i pospite
brašnom ili kakaoom. Izručite testo u kalup, poravnajte ga. Ako nemate
rasklapajući kalup, možete koristiti običan, ali na dno stavite
aluminijumsku foliju, koju ćete, takođe, premazati puterom.
– Pecite u zagrejanoj rerni na na 150 stepeni, 35-40 minuta. Nemojte
duže – rizikujete dobiti običan biskvit. Možda će vam se učiniti da je
torta „živa“, ali ne brinite, tako treba da izgleda. Izvadite tortu iz
rerne, potpuno ohladite, i ostavite preko noći u frižideru da se stegne.
Odozgo je, kroz sito, pospite kakaoom.
Da se torta ne mrvi i ivice ostanu glatke, prilikom sečenja koristiti
vruć nož (sečivo noža možete zagrejati vrelom vodom). Secite nožem do
kraja i izvlačite odsečeno parče, ne dižući ga na gore.
Ova torta se odlično čuva u zamrzivaču, ako je isečete na komadiće i hermitički ih upakujete.
Obavezno ispecite ovo čokoladno čudo da u potpunosti osetite njegov nežan delikatan ukus.
izvor:http://uspesnazena.com
Nema komentara:
Objavi komentar