petak, 13. listopada 2017.

Osvježite se jesenskom savijačom od bundeve – niskokaloričnim i zdravim obrokom

Postoji cijeli niz jela koja se mogu napraviti s bundevom – neodoljivom kraljicom jeseni.
Bundeva je bogata hranjivim i korisnim sastojcima, a istovremeno je lako probavljiva zbog velike količine vlakana.
Obiluje antioksidansima čime pomaže našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala.
Nisko je kalorična, pa tako 100 g bučinog mesa ima samo 28 kcal.
U pripremi savijače s bundevom koristila sam gotove kore, idealne za zaposlene domaćice i sve one koji žele ubrzati pripremu ovog ukusnog jela.
Savijaču možete napraviti i u slanoj varijanti. U tom slučaju nemojte koristiti šećer i cimet, već povećajte količinu soli.

Sastojci:
  • 1 pakovanje kora za savijače
  • 1 manja bundeva (hokaido) - oko 650 g
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 150 g eritritola (ili drugog prirodnog zaslađivača prema vašoj želji)
  • 1 čajna žlica cejlonskog cimeta
  • ½ čajne žlice himalajske soli
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 jušna žlica naribane organske limunove korice
  • otopljeni ghee maslac za premazivanje tijesta

Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
     
  2. Očistite tikvu od koštica, ogulite je i naribajte.
     
  3. Pomiješajte naribanu tikvu sa svježim kravljim sirom, jogurtom, šećerom, cimetom, soli, limunovim sokom i limunovom koricom.
     
  4. Izvadite kore iz pakiranja i prebrojite ih jer broj kora varira od 10 do 15, ovisno o proizvođaču. Broj kora podijelite s 3 (toliko će vam trebati za jednu savijaču). Ovisno o broju kora, podijelite i nadjev tako da svaka savijača bude ravnomjerno punjena.
     
  5. Jednu koru stavite na radnu površinu i poškropite je mješavinom tople vode i otopljenog ghee maslaca. Na tako pripremljenu koru stavite drugu i ponovite postupak. Stavite i treću koru, poškropite je. Pripremljeni nadjev rasporedite na ⅔ površine kore, počevši od jednog kraja. Savijte lijevi i desni rub kore prilagodivši veličinu savijače prema veličini tepsije. Savijte nadjevenu koru i stavite je u podmazanu tepsiju.
     
  6. Cijeli postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i nadjev. Savijaču lagano premažite ghee maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta.
     
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Toplu savijaču narežite na komade i poslužite.

Uz toplu savijaču možete servirati domaći jogurt ili kiselo mlijeko, a po želji možete je i dodatno zasladiti.
izvor:http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar