Bundeva je bogata hranjivim i korisnim sastojcima, a istovremeno je lako probavljiva zbog velike količine vlakana.
Obiluje antioksidansima čime pomaže našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala.
Nisko je kalorična, pa tako 100 g bučinog mesa ima samo 28 kcal.
U pripremi savijače s bundevom koristila sam gotove kore, idealne za zaposlene domaćice i sve one koji žele ubrzati pripremu ovog ukusnog jela.
Savijaču možete napraviti i u slanoj varijanti. U tom slučaju nemojte koristiti šećer i cimet, već povećajte količinu soli.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za savijače
- 1 manja bundeva (hokaido) - oko 650 g
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 250 ml grčkog jogurta
- 150 g eritritola (ili drugog prirodnog zaslađivača prema vašoj želji)
- 1 čajna žlica cejlonskog cimeta
- ½ čajne žlice himalajske soli
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica naribane organske limunove korice
- otopljeni ghee maslac za premazivanje tijesta
Priprema:
-
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
-
Očistite tikvu od koštica, ogulite je i naribajte.
-
Pomiješajte naribanu tikvu sa svježim kravljim sirom, jogurtom, šećerom, cimetom, soli, limunovim sokom i limunovom koricom.
-
Izvadite kore iz pakiranja i prebrojite ih jer broj kora varira od 10 do
15, ovisno o proizvođaču. Broj kora podijelite s 3 (toliko će vam
trebati za jednu savijaču). Ovisno o broju kora, podijelite i nadjev
tako da svaka savijača bude ravnomjerno punjena.
-
Jednu koru stavite na radnu površinu i poškropite je mješavinom tople
vode i otopljenog ghee maslaca. Na tako pripremljenu koru stavite drugu i
ponovite postupak. Stavite i treću koru, poškropite je. Pripremljeni
nadjev rasporedite na ⅔ površine kore, počevši od jednog kraja. Savijte
lijevi i desni rub kore prilagodivši veličinu savijače prema veličini
tepsije. Savijte nadjevenu koru i stavite je u podmazanu tepsiju.
-
Cijeli postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i nadjev. Savijaču
lagano premažite ghee maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40
minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Toplu savijaču narežite na komade i poslužite.
Uz toplu savijaču možete servirati domaći jogurt ili kiselo mlijeko, a po želji možete je i dodatno zasladiti.
izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar