I sama sam se više puta neugodno iznenadila slabom kvalitetom te popularne tjestenine, pa sam ih odlučila raditi sama.
U zdravijoj domaćoj verziji koristim integralno brašno.
Također, zamijesila sam ih bez jaja pa je recept prihvatljiv i za vegane.
Mlinci se obično pripremaju u većoj količini, a kasnije ih možete koristiti za različita jela.
Krpice sa zeljem su jedno od najpopularnijih jela s njima.
Vrlo su zasitne, ali i lako probavljive.
Osim što će biti ukusan obrok za cijelu obitelj, ove krpice sa zeljem neće biti teške za želudac i poboljšat će vašu probavu.
Sastojci za domaće mlince:
- 600 g integralnog pšeničnog brašna
- 400 g pšeničnog brašna T-850
- 1 čajna žlica himalajske soli
- 600 ml vode
Sastojci za krpice sa zeljem:
- 250 g domaćih integralnih mlinaca
- ½ glavice svježeg kupusa
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 čajne žlice začinske soli Lebensbaum
- 1 čajna žlica đumbira u prahu
- himalajska sol, mljeveni papar – količina po želji
Priprema:
-
Od svih sastojaka za domaće integralne mlince zamijesite glatko tijesto
srednje tvrdoće te ostavite pokriveno krpom oko pola sata.
-
Na dasci posipanoj brašnom podijelite tijesto na manje komade i svaki
izvaljajte u stroju za tjesteninu do debljine 2 mm. Isti postupak možete
napraviti i ručno ali će vam za to trebati znatno više vremena. Ne
trebate strogo paziti na oblik tijesta jer ćete ga prije kuhanja trgati
na manje komadiće.
-
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Složite mlince na tepsiju i pecite ih dok ne
dobiju smećkastu boju. Ostavite ih da se ohlade. Odvojite koliko vam
treba za recept, a ostatak pohranite na neko suho mjesto u papirnatoj
vrećici.
-
Luk i kupus očistite od vanjskih dijelova, mrkvu operite i ostružite
vanjske nečistoće. Kupus narežite na trakice širine 5 - 6 mm, luk i
mrkvu nasjeckajte.
-
U tavu dodajte 3 čajne žlice maslinovog ulja, dodajte nasjeckani luk.
Posolite luk i pržite na laganoj vatri 2 - 3 min. Dodajte nasjeckanu
mrkvu i pržite dok mrkva malo ne omekša. Na kraju dodajte rezani kupus,
zalijte vodom u koju ste umiješali začinsku sol i pirjajte na srednje
jakoj vatri oko 15 minuta. Povremeno promiješajte. Pred sam kraj
pirjanja dodajte đumbir u prahu. Dodatno posolite po želji.
-
Za vrijeme pirjanja natrgajte mlince na komadiće i stavite ih u posudu s
vrelom i posoljenom vodom. Kuhajte par minuta te ih, nakon kuhanja,
ostavite kratko vrijeme u toj vodi.
- Mlince ocijedite i dodajte u tavu s kupusom i mrkvom pa sve zajedno promiješajte.
Servirajte toplo, a prije samog posluživanja začinite mljevenim paprom.
izvor:http://alternativa-za-vas.com/
Nema komentara:
Objavi komentar