Decu je često teško navesti da jedu različite vrste povrća. Ako i
vaše dete od povrća jede samo pire od krompira, pokušajte da im
pripremite neke od recepata koje ovde preporučujemo, a koji bi mogli
biti zanimljivi i ukusni vašim mališanima: Pasta sa bundevom i pinjolama za 6 osoba - Potrebno je...
Kad god je moguće, uključite dete u pripremu hrane. Ponudite mu da samo
izabere povrće koje ćete pripremati. Takođe, potrudite se da povrće
pripremate na različite načine kako uvek isti recepti ne bi „dosadili“
vašem mališanu.
Pasta sa bundevom i pinjolama za 6 osoba
Potrebno je:
2 kašike putera, 2 kašike prepečenih pinjola, 1 kašika iseckanih listova
žalfije, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 čen belog luka, sitno iseckan, 2
1/2 šolje vode, 450g bundeve isečene na kockice, 1 kašičica šećera, 3/4
kašičice soli, 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, 350g testenine u
obliku školjki, 1 šolja narendanog parmezana.
Priprema:
istopite puter na srednjoj vatri, pa dodajte pinjole i žalfiju. Sklonite
sa vatre, izvadite iz tiganja i prebacite ih u činiju. Zagrejte
maslinovo ulje na jakoj vatri, propržite beli luk 30 sekundi. Smanjite
na srednju temperaturu, dodajte 1 šolju vode i budnevu. Kuvajte 12
minuta, povremeno mešajući. Dodajte preostalu vodu, postepeno, po pola
šolje, povremeno mešajte da se voda apsorbuje pre nego što dodate
sledećih pola šolje. (Voda se dodaje na oko 15 minuta.) Dodajte šećer,
so i biber. Skuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju, ali bez masnoće i
soli. Procedite, ali ostavite pola šolje vode u kojoj se testenina
kuvala. Pomešajte testeninu i mešavinu sa bundevom. Pomešajte pola šolje
vode u kojoj se kuvala pasta, pinjole i žalfiju i 3/4 šolje narendanog
parmezana, pa i to dodajte u pastu sa kremastom bundevom. Sve dobro
izmešajte, a odozgo pospite preostalim parmezanom. Poslužite odmah.
Jedna porcija = 351 kCal, 11g masti (4,7g zasićeniih, 3,8g
mononezasićenih, 1,3g polinezasićenih), 13,8g proteina, 50,8g ugljenih
hidrata, 3,8g dijetnih vlakana, 20mg holesterola, 2,5mg gvožđa, 554mg
natrijuma, 209mg kalcijuma.
Boranija sa pečurkama za 8 osoba (porcija = 1/2 šolje)
Potrebno je:
350g očišćene boranije, 2 kašike putera, 180g šampinjona, 120g šitake
pečurki, 3/4 kašičice soli, 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, 1
kašičica sitno iseckanog belog luka.
Priprema:
barite boraniju u pokrivenoj šerpi 4 minuta. „Zagnjurite“ boraniju u
ledenu vodu, pa je procedite. Posušite je papirnim ubrusom, pa je
ostavite u posebnoj posudi. Istopite puter na srednjoj do jakoj vatri.
Dodajte iseckane pečurke, pola kašičice soli i 1/4 kašičice bibera, pa
propržite 8 minuta, odnosno dok ne ispari sva voda koju otpuštaju
pečurke. Dodajte beli luk, pa propržite još 1 minut, neprestano
mešajući. Dodajte preostalu so i biber, kao i boraniju i dinstajte 3
minuta.
Jedna porcija = 44 kCal, 3g masti (1,8g zasićenih, 0,7g mononezasićenih,
0,2g polinezasićenih), 1,7g proteina, 3,9g ugljenih hidrata, 1,9g
dijetnih vlakana, 8mg holesterola, 0,4mg gvožđa, 198mg natrijuma, 23mg
kalcijuma.
Pasta sa sosom od paradajza i bosiljka
za 4 osobe (porcija 1 1/2 šolja i oko 2 kašike sira)
Potrebno je:
270g testenine, 2 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka, sitno
iseckana, 4 šolje čeri paradajza, podeljenog na polovine, 1/2 kašičice
soli, 1 šolja svežih listova bosiljka, isecpkanih, 1/4 kašičice mlevenog
crnog bibera, 1/2 šolje narendanog parmezana.
Priprema:
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, ali bez soli i masnoće.
Procedite, pa prebacite u veliku činiju. Dok se pasta kuva, zagrejte
ulje na srednjoj vatri. Propržite beli luk 1 minut, neprestano mešajući.
Dodajte paradajz i so. Pokrijte i kuvajte 4 minuta. Sklonite sa vatre,
dodajte bosiljak i biber. Prelijte sos od paradajza preko paste, dobro
izmešajte i pospite narendanim parmezanom,
Jedna porcija = 343 kCal, 13,3g masti (4,2g zasićenih, 6,2g
mononezasićenih, 1,1g polinezasićenih), 14,8g proteina, 43,4g ugljenih
hidrata, 3,7g dijetnih vlakana, 51mg holesterola, 2,6mg gvožđa, 541mg
natrijuma, 201mg kalcijuma.
Šargarepa sa medom za 8 osoba (porcija = 1/2 šolje)
Potrebno je:
1,5 litar vode, 5 šolja na kolutiče isečene šargarepe, 3 kašike
iseckanog peršuna, 2 kašike meda, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice
narendane pomorandžine kore, 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera.
Priprema:
u vreloj vodi kuvajte šargarepu 20 minuta, dok ne omekša. Dobro
procedite. U veliku činiju stavite šargarepu i sve ostale sastojke i
promešajte.
Jedna porcija = 51 kCal, 0,2g masti, 0,8g proteina, 12,5g ugljenih
hidrata, 3g dijetnih vlakana, 0mg holesterola, 0,5mg gvožđa, 203mg
natrijuma, 32mg kalcijuma.
izvor:http://www.zdravahrana.com
Nema komentara:
Objavi komentar