srijeda, 4. listopada 2017.

Virus prehlade “jede“ tumor jetre

Britanski list “Dejli mejl” objavio je vest da se u jednoj engleskoj bolnici eksperimentiše sa
ubrizgavanjem virusa prehlade u tumore jetre – i da prvi rezultati ukazuju da virus kompletno uništava tumore, ne oštećujući zdravo tkivo.

Ovo je vest koja zaista uliva nadu. Naime, već smo na ovom sajtu pisali o upotrebi makrovirusa u lečenju bakterijskih infekcija rezistentnih na antibiotike, što je već razrađen metod, odavno u upotrebi, koji daje nedvosmisleno dobre rezultate. Sad su naučnici došli na ideju da u maligne tumore jetre ubrizgaju virus prehlade, laboratorijski gajen, i to su isprobali na miševima. Virus je “pojeo” tumore kod miševa. Zatim je početno testiranje obavljeno i na maloj grupi ljudi, i rezultat je bio isti. U dosadašnjim probama se pokazalo da se virus, kad jednom dospe u malignu ćeliju, umnožava dotle dok se ćelija ne rasprsne, čime se infekcija širi na susedne ćelije. Virus dalje napada i ubija maligne ćelije, a da pritom ne oštećuje zdravo tkivo.
Dr Toni Dilon, onkolog Royal Surrey bolnice i vođa ovog istraživanja, izjavio je da je proba koju su izvršili revolucionarna, s obzirom da se gotovo deceniju ništa nije promenilo u lečenju uznapredovalog raka jetre.
Sada će metod biti klinički isproban na velikoj grupi ispitanika, koju će činiti 500 pacijenata obolelih od ove bolesti.
Pacijenti koji se dobrovoljno prijave za tretman mogu očekivati da će verovatno dobiti prehladu, kašalj, curenje nosa, gušobolju. Mala količina virusa će im biti ubrizgana direktno u tumor. Istraživači se takođe nadaju da će se virusi proširiti i prodreti i u tumore koji su već metastazirali po telu. U planiranom ispitivanju, polovina pacijenata će biti slučajno odabrana da dobije injekcije virusa, kao i pilule koje se po dosadašnjem protokolu daju obolelima od raka jetre, dok će druga polovina nastaviti da uzima samo pilule. Rezultati tog ispitivanja biće objavljeni u naredne dve ili tri godine, ali ako sve bude išlo po planu, sa novom terapijom će se započeti već šest meseci nakon objavljivanja rezultata ispitivanja.
izvor:http://www.zdravahrana.com

Nema komentara:

Objavi komentar