srijeda, 4. listopada 2017.

Paradajz protiv raka kože

Istraživanje na životinjama sprovedeno na Univerzitetu Ohajo pokazalo je da svakodnevna
konzumacija paradajza može da smanji učestalost pojave raka kože za pola.

Naučnici danas smatraju da karotinoidi iz hrane (u paradajzu su to npr. supstance koje mu daju njegovu crvenu boju) mogu da zaštite kožu od oštećenja koja joj nanose ultravioletni zraci.
Ranija klinička ustraživanja ukazala su da konzumacija paradajz paste može da ublaži opekotine, možda zato što se karotinoidi iz biljaka talože u koži kad se pojedu, i tu mogu da zaštite kožu od UV oštećenja.
Međutim, kad su naučnici uporedili primenu likopena ekstrahovanog iz paradajza u obliku suplementa, i konzumacije pravog paradajza, pokazalo se da je paradajz efikasniji u sprečavanju crvenila kože nakon izlaganja UV zracima, što ukazuje da i ostale supstance iz paradajza igraju ulogu u toj zaštiti.
Zato su u ovom istraživanju mužjaci miševa hranjeni paradajzom u prahu svakodnevno 35 nedelja, a onda su izloženi ultarvioletnoj svetlosti. U poređenju sa kontrolnom grupom koja nije hranjena paradajzom, učestalost pojave tumora raka kože kod mužjaka bila je 50% manja.
Međutim, kod ženki miševa nije bilo značajnih razlika u broju tumora između dve grupe. “Ovo istraživanje pokazalo nam je da moramo da uzmemo u obzir ulogu koju igra pol u istraživanju raznih preventivnih strategija”, napomenula je jedna od autorki istraživanja, profesorka patologije sa Ohajo univerziteta, dr Tatjana Oberišin. “Ono što funkcioniše kod muškaraca ne funkcioniše uvek dobro kod žena, i obnuto”, i dodala: “Namirnice nisu lekovi, ali dugogodišnjom konzumacijom tokom života one mogu da promene razvoj određenih bolesti.”
Ovo novo istraživanje o tome kako ishrana može da smanji rizik od pojave raka kože objavljeno je u časopisu Scientific Reports.
izvor:http://www.zdravahrana.com

Nema komentara:

Objavi komentar