Istraživanje na životinjama sprovedeno na Univerzitetu Ohajo pokazalo
je da svakodnevna
konzumacija paradajza može da smanji učestalost
pojave raka kože za pola.
Naučnici danas smatraju da karotinoidi iz hrane (u paradajzu su to
npr. supstance koje mu daju njegovu crvenu boju) mogu da zaštite kožu od
oštećenja koja joj nanose ultravioletni zraci.
Ranija klinička
ustraživanja ukazala su da konzumacija paradajz paste može da ublaži
opekotine, možda zato što se karotinoidi iz biljaka talože u koži kad se
pojedu, i tu mogu da zaštite kožu od UV oštećenja.
Međutim, kad su
naučnici uporedili primenu likopena ekstrahovanog iz paradajza u obliku
suplementa, i konzumacije pravog paradajza, pokazalo se da je paradajz
efikasniji u sprečavanju crvenila kože nakon izlaganja UV zracima, što
ukazuje da i ostale supstance iz paradajza igraju ulogu u toj zaštiti.
Zato
su u ovom istraživanju mužjaci miševa hranjeni paradajzom u prahu
svakodnevno 35 nedelja, a onda su izloženi ultarvioletnoj svetlosti. U
poređenju sa kontrolnom grupom koja nije hranjena paradajzom, učestalost
pojave tumora raka kože kod mužjaka bila je 50% manja.
Međutim, kod
ženki miševa nije bilo značajnih razlika u broju tumora između dve
grupe. “Ovo istraživanje pokazalo nam je da moramo da uzmemo u obzir
ulogu koju igra pol u istraživanju raznih preventivnih strategija”,
napomenula je jedna od autorki istraživanja, profesorka patologije sa
Ohajo univerziteta, dr Tatjana Oberišin. “Ono što funkcioniše kod
muškaraca ne funkcioniše uvek dobro kod žena, i obnuto”, i dodala:
“Namirnice nisu lekovi, ali dugogodišnjom konzumacijom tokom života one
mogu da promene razvoj određenih bolesti.”
Ovo novo istraživanje o tome kako ishrana može da smanji rizik od pojave raka kože objavljeno je u časopisu Scientific Reports.
izvor:http://www.zdravahrana.com
Nema komentara:
Objavi komentar