Kupus je sjajna zimska namirnica; obično ga jedemo svež, kao salatu,
ili ukiseljen. Ali, može se napraviti i sok od kupusa, koji je
višestruko koristan, evo zašto.
Jača imunitet.
Sok od kupusa podstiče imuni sistem da efikasnije radi i potpomaže i
reguliše rad T ćelija (važnog elementa imunog sistema). Glikozinolati
koje sadrži kupus takođe stimulišu rad imunog sistema. Ali, pošto sadrži
histidin, sok od kupusa pomaže da se spreči preterana reakcija imunog
sistema, pa je koristan i u ublažavanju alergija.
Poboljšava rad mozga. Kupus
je bogat vitaminom K i antocijanima. Obe ove komponente poboljšavaju
rad mozga i koncentraciju. One i sprečavaju da dođe do oštećenja nerava,
pa doprinose prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti. Za ovo je
najbolji sok od crvenog kupusa.
Popravlja krvnu sliku. Pošto
sadrži značajnu količinu folne kiseline, sok od kupusa doprinosi
stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca. Zato je sok od kupusa prirodan i
zdrav način da se ublaži anemija.
Smanjuje upale.
Kupus je poznat po svom antiupalnom dejstvu, zato je sjajan za
ublažavanje simptoma artritisa i drugih degenerativnih upalnih bolesti.
Aminokiseline koje sadrži sok od kupusa takođe doprinose ublažavanju
upalnih procesa na koži.
Doprinosi zdravlju srca.
Selen koji sadrži sok od kupusa doprinosi prevenciji srčanih oboljenja.
Ali, on sadrži i značajnu količinu esencijalnim masnih kiselina omega
3, koje pomažu u prevenciji nastanka visokog krvnog pritiska, srčanih
oboljenja i šloga.
Usporava starenje kože. Konzumacija soka od kupusa doprinosi vlaženju kože i sprečavanju nastanka bora.
Deluje antikancerogeno.
Sok od kupusa deluje preventivno protiv razvoje većine oblika raka.
Supstanca sulforafan, koja se nalazi od kupusa, efikasno sprečava ćelije
da razviju kancerogene mutacije. Sok od kupusa takođe sadrži
izocijanat, koji deluje preventivno protiv razvoja raka pluća, želuca,
dojke, debelog creva i prostate. On takođe pomaže obolelima od raka da
se brže oporave nakon konvencionalne terapije (hemoterapija, zračenje i
sl).
Kako se pravi
Kupite svež kupus, po
mogućstvu birajte manje glavice. Dobro ga operite pod mlazom vode.
Isecite na dve polovine, pa ih iseckajte na krupne komade. Ubacite u
sokovnik i iscedite svež sok. Popijte odmha. Nije dobro da se drži u
frižideru.
izvor:http://www.zdravahrana.com
Nema komentara:
Objavi komentar