ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Uživajte u blagodatima breskvi i tijekom zime uz neodoljivi džem

Beskve su zdravo voće bogato vitaminima i mineralima, no nažalost lako su kvarljive te imaju kratak
vijek trajanja.
Osim konzumiranja u svježem stanju (što je i najbolji način da iskoristite njihove nutritivne vrijednosti), od breskvi možete pripremiti džem, pekmez i marmeladu.
Tako ćete uživati u njihovim blagodatima i zimi kada je svježe voće manje dostupno.
Prilikom prerade voća, moj prvi odabir je džem.
Izuzetno je ukusan jer se u njemu nalaze komadići voća, a termička obrada je kraća nego kod pripreme marmelade ili pekmeza.
Za ovaj džem koristila sam prirodni šećer eritritol koji ima nula kalorija i pogodan je za dijabetičare, kao i za osobe koje se bore s kandidom te one koje žele smršaviti.
Drugi zdravi sastojak u džemu je agar agar – vegetarijanska i veganska zamjena za želatinu.

Sastojci:

Priprema:
  1. Odaberite zrele breskve i nožem uklonite eventualna oštećenja. Da biste lakše ogulili kožicu stavite breskve u kipuću vodu 20-ak sekundi, a zatim ih isperite hladnom vodom. Tada ogulite kožicu i uklonite košticu.
     
  2. Narežite očišćene breskve na sitne komade.
     
  3. U posudu za kuhanje stavite narezane breskve, šećer i sok od limuna te promiješajte.
     
  4. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, tako da se šećer rastopi, a breskve malo omekšaju.
     
  5. Mikserom kratko izmiksajte breskve (ostavite komadiće).
     
  6. Stavite kuhati i kada zavri postepeno dodajte agar agar, neprestano miješajući. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 15 minuta.
     
  7. Dodajte cimet u prahu i, po želji, đumbir u prahu. Kuhajte još 5 minuta.
     
  8. Malo ohladite i ulijte u čiste staklenke. Ako želite pohraniti za kasnije, staklenke moraju biti sterilizirane i vruće.                                                                                                                          izvor: http://alternativa-za-vas.com/                                                                                                                                                      

Nema komentara:

Objavi komentar