vijek trajanja.
Osim konzumiranja u svježem stanju (što je i najbolji način da iskoristite njihove nutritivne vrijednosti), od breskvi možete pripremiti džem, pekmez i marmeladu.
Tako ćete uživati u njihovim blagodatima i zimi kada je svježe voće manje dostupno.
Prilikom prerade voća, moj prvi odabir je džem.
Izuzetno je ukusan jer se u njemu nalaze komadići voća, a termička obrada je kraća nego kod pripreme marmelade ili pekmeza.
Za ovaj džem koristila sam prirodni šećer eritritol koji ima nula kalorija i pogodan je za dijabetičare, kao i za osobe koje se bore s kandidom te one koje žele smršaviti.
Drugi zdravi sastojak u džemu je agar agar – vegetarijanska i veganska zamjena za želatinu.
Sastojci:
- 1 kg breskvi srednje veličine
- ⅓ šalice šećera eritritola
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1,5 čajne žlice agar agara
- ½ čajne žlice cejlonskog cimeta
- ½ čajne žlice đumbira u prahu
Priprema:
-
Odaberite zrele breskve i nožem uklonite eventualna oštećenja. Da biste
lakše ogulili kožicu stavite breskve u kipuću vodu 20-ak sekundi, a
zatim ih isperite hladnom vodom. Tada ogulite kožicu i uklonite košticu.
-
Narežite očišćene breskve na sitne komade.
-
U posudu za kuhanje stavite narezane breskve, šećer i sok od limuna te promiješajte.
-
Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, tako da se šećer rastopi, a breskve malo omekšaju.
-
Mikserom kratko izmiksajte breskve (ostavite komadiće).
-
Stavite kuhati i kada zavri postepeno dodajte agar agar, neprestano
miješajući. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 15
minuta.
-
Dodajte cimet u prahu i, po želji, đumbir u prahu. Kuhajte još 5 minuta.
- Malo ohladite i ulijte u čiste staklenke. Ako želite pohraniti za kasnije, staklenke moraju biti sterilizirane i vruće. izvor: http://alternativa-za-vas.com/
Nema komentara:
Objavi komentar