petak, 22. rujna 2017.

3 ayurvedska recepta za snažno srce

Srce je naš emotivan centar, veza s višom sviješću i jedan od najvažnijih organa koji utječe na mentalno, tjelesno i duševno zdravlje.
Ayurveda stavlja srce u samo središte složene mreže tjelesnih i energetskih puteva.
Podučava nas da je srce primarno sjedište vate, pitte, kaphe i ojasa (energije vitalnosti i imuniteta) i da igra ključnu ulogu u brojnim unutarnjim tjelesnim kanalima.
Stanje svake doše definitivno može utjecati na zdravlje srca.
Ali, i sve ono što se događa u srcu može utjecati na pojedinu došu – vatu, pittu, kaphu.
Vaše će tijelo zračiti zdravljem ako ga podupirete holističkim, zdravim navikama, a jedna od zdravih navika je svakako i pravilna prehrana.
Postoje određene namirnice koje su posebno njegujuće za srce:
  • plod i sok od zrelog šipka
  • šparoga
  • slatko, sočno sezonsko voće, naročito crveno grožđe, kruške i maline
  • organska ružina vodica (posebno za smirivanja pitta ili vata srčane neravnoteže)
  • slatki lassi
  • lanene, suncokretove i sezamove sjemenke
  • bademi
  • datulje
  • zob i kvinoja
  • avokado
  • češnjak
  • lisnato povrće kuhano s mješavinom začina za srce
Dnevno ispijajte 2 - 3 šalice biljnih čajeva koji snaže srce i čiste krvožilni sustav, kao što su čajevi od ploda i lista gloga, matičnjak, šipak, list maslačka, čaj od borovnice ili đumbira.
Ayurveda preporučuje i biljku arjunu koja se smatra najvažnijim srčanim tonikom.


1. Mješavina začina za zdravo srce


Kako biste pomogli svom zdravlju, koristite antiupalno začinsko bilje u svakodnevnoj prehrani.
To su kurkuma, cimet, đumbir, češnjak, čili papričica, ružmarin, kadulja, bosiljak, peršin, klinčić, vlasac i origano.
Začini su ujedno čuvari srca i krvnih žila koji sprečavaju njihovo začepljenje i poboljšavaju cirkulaciju u srčanom mišiću.
Prilikom kuhanja, redovito koristite mješavinu začina za zdravo srce koju preporučuju ayurvedski liječnici.

Sastojci:
  • 1 dio mljevene kurkume
  • 2 dijela mljevenog kumina
  • 3 dijela mljevenog korijandera
  • 4 dijela mljevenog komorača

Priprema:
Pomiješajte sve začine i pohranite ih u dobro zatvorenu staklenku.
Kada je vrijeme objeda, najprije skuhajte povrće na pari.
Rastopite malu količinu gheeja u tavi i dodajte ½ do 1 čajne žlice začina po obroku.
Pirjajte začine dok se okus ne oslobodi.
Zatim dodajte povrće u tavu i kratko ga popecite dok se ne prožme sa začinjenim gheejem. Dodajte sol i papar po ukusu.
Stavite povrće na tanjur, pospite suho poprženim suncokretom ili sezamovim sjemenkama i ukrasite peršinom. Poslužite odmah.


2. Juha od leće, rajčice i kurkume


Namirnice zdrave za kardiovaskularni sustav pomažu u zaštiti zdravlja srca, a mogu čak i preokrenuti neke elemente srčanih bolesti.
Bogata vlaknima, leća pomaže regulirati šećer u krvi koji, pak, pomaže u zaštiti srca od upale.
Kurkuma je protuupalna i dokazano snižava kolesterol.
Rajčice su bogate likopenom, antioksidansom koji smanjuje rizik od srčanog udara.

Sastojci za 4 osobe:
  • 1,5 šalica narančaste leće (ili druge vrste leće)
  • ½ glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2,5 cm svježeg đumbira, sitno naribanog
  • 1 jušna žlica mljevene kurkume
  • 2 čajne žlice sjemenki kumina, grubo mljevenih
  • ½ čajne žlice sjemenki korijandera, grubo mljevenih
  • 350 g sjeckanih rajčica
  • ¼ šalice fino nasjeckanog peršina
  • 2 grančice svježeg bosiljka, krupno nasjeckanog
  • 2,5 šalice domaće juhe od povrća
  • 2 jušne žlice organskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 jušne žlice vode

Priprema:
Isperite pa potopite leću u vodu na 2 sata, zatim je ocijedite.
Zagrijte zajedno 2 žlice maslinovog ulja i 3 žlice vode u većoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša.
Zatim dodajte češnjak i sve začine (osim peršina i bosiljka) pa nastavite pirjati koju minutu.
Dodajte leću, sve zajedno izmiješajte i pirjajte nekoliko minuta, sve dok leća nije obložena biljnom mješavinom.
Zatim dodajte juhu od povrća i sitno nasjeckane rajčice pa pustite da zakuha.
Čim juha zavrije smanjite toplinu, poklopite i ostavite da kuha oko 20 minuta.
Kada je juha od leće gotova, uklonite je s vatre i ubacite svježi bosiljak.
Juhu ukrasite nasjeckanim peršinom i poslužite toplo.


3. Poširane slatke kruške


Kruške su vrlo zdrave za srce.
Štite od infarkta, pomažu u održavanju krvnog tlaka, normaliziraju nivo lošeg kolesterola i bogate su vlaknima koje podupiru zdravlje srca.
Ovaj kompot je vrlo jednostavan, lagan i ukusan, a možete ga jesti svakodnevno za doručak, večeru ili kao međuobrok.

Sastojci:
  • 2 do 3 zrele organske kruške
  • 1 čajna žlica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
  • 1 štapić cimeta
  • 1 prstohvat kardamoma u prahu
  • 2 jušne žlice grožđica (ili nasjeckanih datulja)
  • 2 jušne žlice smeđeg šećera
  • voda
* Ako želite, umjesto vode i smeđeg šećera možete koristiti organski sok od jabuke.

Priprema:
Ogulite i narežite kruške na četvrtine ili manje.
Stavite sve sastojke u lonac od nehrđajućeg čelika.
Dodajte vodu tako da pokrije kruške do pola.
Kuhajte na laganoj vatri 30 do 40 minuta ili dok sok ne postane gust poput sirupa.
Poslužite na tanjuru ili u zdjelicu i ukrasite svježom metvicom.
izvor:http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar