Ali zašto baš svježi sokovi? Da li se zaista isplati praviti sokove kod
kuće, ili je brže, jeftinije i jednostavnije koristiti gotove sokove iz
trgovine?
Da donesete pravilnu odluku, uzmite u obzir nekoliko činjenica:
1. Sokovnik
Trebat će Vam kvalitetan sokovnik. Cijene sokovnika variraju od 400 kn
do nekoliko tisuća kuna. Moj savjet je da ne kupujete najjeftiniji - od
sokovnika po 400 kn ne možete puno očekivati.
Skuplji i kvalitetniji sokovnik će duže trajati, a proizvodit će i do 50% više soka. Najbolji sokovnici su oni koji tiješte voće i povrće. Takav sokovnik istovremeno riba i preša voće i povrće, te daje sok izuzetne kvalitete sa sačuvanim enzimima i vitaminima. Jedina mana je njihova cijena, ali i to će se sa vremenom isplatiti - takav sokovnik će trajati godinama.
Skuplji i kvalitetniji sokovnik će duže trajati, a proizvodit će i do 50% više soka. Najbolji sokovnici su oni koji tiješte voće i povrće. Takav sokovnik istovremeno riba i preša voće i povrće, te daje sok izuzetne kvalitete sa sačuvanim enzimima i vitaminima. Jedina mana je njihova cijena, ali i to će se sa vremenom isplatiti - takav sokovnik će trajati godinama.
2. Voće i povrće
Uzmite u obzir cijenu voća i povrća. Dok po ljeti i u jesen možete
koristiti voće i povrće iz vrta ili ga povoljno kupiti, u zimi je
situacija drukčija. Tokom zime litra soka može Vas koštati negdje od 10
do 40 kn.
Sok, koji kupujemo u trgovini, pravi se u sezoni sazrijevanja voća,
odmah se pakira i prodaje se tokom cijele godine po povoljnoj cijeni.
3. Kvaliteta voća
Jedna od najljepših stvari u pripremanju soka kod kuće je to, što možete kontrolirati kvalitetu voća i povrća, koje koristite.
Kod kupovine soka iz trgovine, nemamo nikakav uvid u to, kakve su sirovine – i tehnologiju - koristili za izradu soka.
4. Kvaliteta i okus sokaSok, koji napravite kod kuće, ima puno bolji okus. Kada jednom probate domaći sok, želite piti samo takav sok.
Kvaliteta domaćih sokova je također neusporediva sa kupovnim. Friško napravljeni sokovi bogati su enzimima, vitaminima i mineralima. S vremenom, ovi vrijedni sastojci se gube, zato sokovi iz trgovine sadrže puno manje nutrijenata.
5. Aditivi
Ako vjerujemo u to, što piše na etiketi, možemo zaključiti da ni jedan
gotovi sok više ne sadrži konzervans. Ovo je odlična vijest, ali ima i
loših. U današnje vrijeme skoro je nemoguće pronaći sok koji ne sadrži
limunsku kiselinu. (Prema nekim istraživanjima, limunska kiselina je
kancerogena). Osim toga, mnogi sokovi sadrže šećer ili umjetna sladila.
Samo kod domaćih sokova možemo biti sigurni da pijemo samo čisti, 100%-tni sok bez aditiva i šećera.
6. Priprema i čišćenje
Priprema voća i povrća, izrada soka, a nakon toga – pranje sokovnika i
čišćenje kuhinje može oduzeti negdje od 10 do 30 minuta. Naravno, to
ovisi o vrsti soka, koji pravite, i o sokovniku. Neki sokovnici su
jednostavniji za čišćenje, dok drugi zahtijevaju puno vremena.
Da li se isplati izdvojiti novac i vrijeme za čašu zdravog i ukusnog
nektara, punog enzima, vitamina i minerala? Odluka je individualna i
ovisi tome, koliko je osoba spremna uložiti u svoje zdravlje.
-
popijte čašu soka svako jutro za bolju probavu, jačanje imuniteta i da nahranite tijelo potrebnim vitaminima i mineralima
-
ako se osjećate iscrpljeno, na rubu bolesti ili ste izloženi velikom stresu, pijte 2-3 čaše soka dnevno
- za detoksikaciju organizma napravite kratak post sa sokovima trajanjem od 1-3 dana. Tokom posta nemojte konzumirati ništa, osim vode i sokova izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar