srijeda, 13. rujna 2017.

Boršč – ruska juha od cikle

Boršč je tradicionalna ruska juha od cikle, koja ima ugodan slatkasto-kiselkasti okus. Ova juha je nevjerojatno hranjiva, ukusna i zdrava pa sam je zbog toga uvrstila u svoju kuhinju.
 
Boršč se može pripremiti kao osvježavajuća ljetna uha (s dodatkom rajčice i svježeg začinskog bilja), ili kao zimska juha – topla i hranjiva, s dodatkom žličice kiselog vrhnja.
 
Ovo je recept koji sam adaptirala iz ruske kuhinje i prilagodila za maksimalno dobar okus, nutritivnu vrijednost i brzu pripremu.
 
Sastojci:
  •     2 velike cikle
  •     ½ glavice kupusa, fino narezanog
  •     5 krumpira srednje veličine, narezanog na kockice
  •     3 mrkve srednje veličine, narezane na kockice
  •     2 paradajza (opcionalno), narezanih na kockice
  •     šaka začinskog bilja (tradicionalno za boršč se koriste peršin i kopar), sitno isjeckanog
  •     sok jednog limuna
  •     domaće kiselo vrhnje (po želji)
  •     1 jušna žlica šećera
  •     2 čajne žlice soli

Priprema:
 
Korak 1
(opcionalan, ako imate vremena i strpljenja)
 
1 ciklu ogulite, narežite na sitne kockice i kuhajte u velikom loncu sa 3 l vode dok ne postane mekana (ovo može potrajati).
 
Korak 2
 
U lonac s ciklom dodajte kupus, krumpir i mrkvu. Kuhajte, dok povrće ne postane mekano.
 
(Mrkvicu prethodno možete prepržiti na ulju. U ovom slučaju ćete je dodati u juhu kasnije).
 
Korak 3
 
1 ciklu ogulite, naribajte, prelijte s 500 ml vrele vode i ostavite da odstoji 5-10 min. Ako niste slijedili prvi korak, onda izribajte obe cikle.
 
Korak 4
 
Kada se povrće u loncu skuha, ugasite vatru. Dodajte sok jednog limuna, sol i šećer, rajčicu, izrezanu na sitne kockice, i začinsko bilje.
 
Uzmite zdjelu u kojoj ste ostavili ciklu i iscijedite u lonac samo sok od cikle, koristeći sitno cjedilo.
 
(Preostalu ciklu možete iskoristiti za neko drugo jelo, recimo, popečke sa ciklom).
 

Posluživanje
 
Kod posluživanja juhe, svakome u tanjur dodajte malu žličicu domaćeg kiselog vrhnja. Uživajte!
 
 
Varijacije recepta
 
  • Tradicionalno umjesto soka limuna u boršč se stavlja dvije žlice pekmeza od ribizle, kisela jabuka ili lišće kiselice
  • Umjesto svježeg kupusa u boršč po zimi se može staviti kiseli kupus. U ovom slučaju nije potrebno dodavati sok limuna
  • U boršč možete dodati i drugo korjenasto povrće – na primjer, korijen peršina.                               izvor: http://alternativa-za-vas.com                              

Nema komentara:

Objavi komentar