Boršč je tradicionalna ruska juha od cikle, koja ima ugodan
slatkasto-kiselkasti okus. Ova juha je nevjerojatno hranjiva, ukusna i
zdrava pa sam je zbog toga uvrstila u svoju kuhinju.
Boršč se može pripremiti kao osvježavajuća ljetna uha (s dodatkom
rajčice i svježeg začinskog bilja), ili kao zimska juha – topla i
hranjiva, s dodatkom žličice kiselog vrhnja.
Ovo je recept koji sam adaptirala iz ruske kuhinje i prilagodila za
maksimalno dobar okus, nutritivnu vrijednost i brzu pripremu.
Sastojci:
- 2 velike cikle
- ½ glavice kupusa, fino narezanog
- 5 krumpira srednje veličine, narezanog na kockice
- 3 mrkve srednje veličine, narezane na kockice
- 2 paradajza (opcionalno), narezanih na kockice
- šaka začinskog bilja (tradicionalno za boršč se koriste peršin i kopar), sitno isjeckanog
- sok jednog limuna
- domaće kiselo vrhnje (po želji)
- 1 jušna žlica šećera
- 2 čajne žlice soli
Priprema:
Korak 1
(opcionalan, ako imate vremena i strpljenja)
1 ciklu ogulite, narežite na sitne kockice i kuhajte u velikom loncu sa 3 l vode dok ne postane mekana (ovo može potrajati).
Korak 2
U lonac s ciklom dodajte kupus, krumpir i mrkvu. Kuhajte, dok povrće ne postane mekano.
(Mrkvicu prethodno možete prepržiti na ulju. U ovom slučaju ćete je dodati u juhu kasnije).
Korak 3
1 ciklu ogulite, naribajte, prelijte s 500 ml vrele vode i ostavite da
odstoji 5-10 min. Ako niste slijedili prvi korak, onda izribajte obe
cikle.
Korak 4
Kada se povrće u loncu skuha, ugasite vatru. Dodajte sok jednog limuna,
sol i šećer, rajčicu, izrezanu na sitne kockice, i začinsko bilje.
Uzmite zdjelu u kojoj ste ostavili ciklu i iscijedite u lonac samo sok od cikle, koristeći sitno cjedilo.
(Preostalu ciklu možete iskoristiti za neko drugo jelo, recimo, popečke sa ciklom).
Posluživanje
Kod posluživanja juhe, svakome u tanjur dodajte malu žličicu domaćeg kiselog vrhnja. Uživajte!
Varijacije recepta
- Tradicionalno umjesto soka limuna u boršč se stavlja dvije žlice pekmeza od ribizle, kisela jabuka ili lišće kiselice
- Umjesto svježeg kupusa u boršč po zimi se može staviti kiseli kupus. U ovom slučaju nije potrebno dodavati sok limuna
- U boršč možete dodati i drugo korjenasto povrće – na primjer, korijen peršina. izvor: http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar