Često spominjani francuski paradoks podrazumijeva prilično obilnu i
masnu prehranu Francuza, ali istovremeno i manju pojavu bolesti srca i
krvnih žila naspram drugih zemalja, posebno Amerike.
Sve je počelo 1990. godine kada je američki novinar Edward Dolnick prvi
puta javno objavio ideje prof. dr. Jacquesa Richarda o mediteranskoj
prehrani koja štiti zdravlje.
Pisao je i o važnoj ulozi crnog vina koje se u mediteranskim zemljama, posebno u Francuskoj, tradicionalno konzumira uz ručak.
Nakon toga su mnogi znanstvenici počeli istraživati mediteransku prehranu te sastojke namirnica koji bi objasnili ovaj fenomen.
I tada je otkriven resveratrol, tvar iz crnog vina, koji štiti grožđe od plijesni.
On se stvara u većim količinama ukoliko je godina vlažna, pa više
plijesni napada grožđe, a ukoliko je godina sušna i nema plijesni,
stvara se manje resveratrola.
Djelovanje resveratrola
Resveratrol se ubraja u jake antioksidanse, a ima cijeli niz
blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava kljenut srčanog mišića,
usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina na mozgu i krvnim
žilama. Blagotvoran je kod upalnih bolesti crijeva i dijabetesa.
Mehanizam djelovanja resveratrola nije do kraja objašnjen. Neka
istraživanja dovode uporabu resveratrola u vezu s produženjem životne
crte testiranih životinja.
Pretpostavlja se da bi jedan od načina mogao biti utjecaj na funkciju
mitohondrija, zaštita stanične opne i staničnih struktura od oksidacije.
Zaštita srca i krvnih žila
Najvažnija primjena resveratrola vezana je za zaštitu krvnih žila i srca.
Naime, resveratrol sprečava/ograničava srčanu fibrozu - prilično čest
uzrok smrti. To je stanje izazvano povišenim tlakom, a sastoji se od
naglog aktiviranja stanica koje luče kolagen te s vremenom izazivaju
zadebljanje srčanog mišića.
U takvim okolnostima srce sve teže pumpa i nastaju tegobe koje mogu
voditi u smrt. Ova ključna istraživanja obavljena su na Northeastern
Ohio Univesities College of Medicine pod rukovodstvom prof. dr. Gary
Meszarosa, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu American
Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology.
Alzhaimer
Resveratrol blagotvorno djeluje i na mozak. U studenom 2008. godine,
objavljen je zaključak istraživanja na pokusnim životinjama na
Sveučilištu Cornell.
Istraživači su zabilježili da je dnevno uzimanje nadopuna sa
resveratrolom uzrokovalo značajno smanjenje plaka na mozgu životinja (od
48% do 90%), koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti.
Upalne bolesti crijeva
Resveratrol smanjuje znakove i očitovanja upalnih bolesti crijeva
(ulcerativni kolitis i Crohnova bolest), uključujući proljev i rektalno
krvarenje, pokazalo je novo istraživanje.
Znanstvenici su jednoj skupini miševa dali 20 mg/ kg hrane, a drugoj
skupini placebo. Miševi koji su dobivali resveratrol imali su manje i
blaža očitovanja upalne bolesti crijeva nego miševi iz usporedne skupine
- lakše su održavali težinu, smanjila se učestalost proljeva i
rektalnog krvarenja.
Dok je u skupini bez resveratrola uginulo čak 40 % miševa, niti jedan
smrtni slučaj nije zabilježen u skupini koja je primala resveratrol.
Zaštita pluća pušača
U prosincu 2007. godine, rad Rahmana na Sveučilištu Rochester pokazao je
da Resveratrol povisuje unutar stanične razine glutationa u stanicama
pluća, što ga čini izvrsnim saveznikom i zaštitnikom svih pušača, kao i
onih koji već imaju neko oštećenje pluća ili tumor. (Kode,
Rajendrasozhan, Caito, Yang, Megson, Rahman; American Journal of
Physiology. Lung Cellular and Molecular Physiology 294)
Resveratrol značajno povisuje razine prirodnog testosterona, zbog čega će biti privlačan mnogim muškarcima.
Po svojoj građi resveratol je sličan fitoestrogenima te ga, s obzirom na
proestrogensko djelovanje, neki istraživači ne preporučuju ženama koje
uzimaju oralna kontraceptivna sredstva, ženama koje žele zatrudnjeti,
trudnicama te djeci do 18 godina. izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar