utorak, 12. rujna 2017.

Dva recepta sa svježim sirom iz moje kuhinje

Mnogi nutricionisti smatraju svježi sir idealnom namirnicom kako za djecu tako i za odrasle.
Svježi sir je dobar izvor riboflavina, vitamina B12, fosfora i kalcija.
Sadrži malo masnoće i ugljikohidrata i puno proteina, zbog čega je idealna namirnica za osobe koje žele smršaviti i sportaše.
Svježi sir je zasitan ali i lako probavljiv, zato ga možete jesti čak i kasno navečer.
Iako odrasli sve više dodaju svježi sir u svoju prehranu, djeca ga izbjegavaju.
Vjerojatno im se ne sviđa čudnovati izgled i miris ove namirnice.
U Rusiji svaka mama dobro zna kako nahraniti svoje djecu svježim sirom.
Isprobajte ova dva jednostavna recepta i vaše dijete će bez problema jesti ovu zdravu namirnicu!              „Zapekanka“
(kolač od svježeg sira sa grizom i grožđicama)
            

Sastojci:

- svježi sir – 500 g (najbolje je koristiti domaći svježi sir)
- griz – 2 jušne žlice
- smeđi šećer – 3 jušne žlice
- grožđice – 100 g
- sol (opcionalno) – ½ čajne žličice
- rastopljeni maslac – 2 jušne žlice, plus 1 žličica za premazivanje forme za pečenje
- vanilija šećer – 1 vrećica

Priprema:

Sve sastojke dobro promiješajte žlicom. Tijesto žlicom premjestite u rebrastu okruglu formu za pečenje (koju ste prethodno premazali sa maslacem i posipali krušnim mrvicama). Izravnajte površinu zapekanke sa žlicom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi ~180°C  25-30 minuta, ili dok zapekanka ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Izvadite ju iz pećnice i pustite da se malo ohladi (5-10 minuta). Nakon toga samo prevrnite formu. Kolač bi trebao lagano ispasti iz forme na stol.
Narežite, poslužite toplu, sa žličicom kiselog vrhnja ili javorovog sirupa.


„Sirniki“

(slatki popečci od sira)
Sastojci:
- svježi sir – 500 g (najbolje je koristiti domaći svježi sir)
- brašno – 1 čaša (250 g)
- smeđi šećer – 5-6 jušnih žlica
- sol (opcionalno) – ½ čajne žličice

Priprema:
Sve sastojke dobro promiješajte. Jušnom žlicom grabite tijesto i stavite ga na stol posipani s malo brašna.
Oblikujte popečke dijametrom 8-10 cm, debljine 8-10 mm. Ako se tijesto lijepi, pospite ruke s brašnom.
U tavi zagrijte ulje, maslac ili ghee. Pecite sirnike na laganoj vatri sa obe dvije strane do zlatno-smeđe boje.
Poslužite ih tople, sa žličicom domaćeg kiselog vrhnja ili javorovog sirupa. Dobar tek!
 
          

Nema komentara:

Objavi komentar