četvrtak, 21. rujna 2017.

Torta s lješnjacima i karamelom

Sastojci

  • Za natopiti biskvit:
  • Malo mlijeka + kašika ruma
  • Ganache:
  • 250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dolcela)
  • 100g kvalitetne čokolade za kuvanje
  • 100g noisette čokolade

    Priprema

    1. Karamel krema:
      Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
      Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

      2 Biskviti:

      Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 140gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
      Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

      3. Nastavak krema:
      U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.

      4.  Slaganje:
      Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit  preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

       5 Ganache:
      Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

    Posluživanje

    - Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije jeftine su :) S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate :)
    -Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.
    *Napomena: Ja radim sa domaćim lješnjacima koji imaju znatno jaču aromu od većine "kupovnih" u marketima, tako da ukoliko radite sa "kupovnim" količinu možete povećati na 200 g.
    -19.9.2014. Količinu jaja sam povećala na 8 tako da mogu peći 4 odvojene korice u kalupu d=26 cm od po 2 bjelanjka, 2 kaš. šećera, 1 kaš.brašna, 1/2 kaš. kakaoa, 1 kašičice pzp., 40 g lješnjaka, malo octa i 25 ml ulja. Tako dobijem 4 jednake korice i nema problema sa rezanjem.... jeste duži proces ali ako imate 2 ista kalupa nije toliko naporno. 
    - Savjet za rezanje:
    Koristite što tanji dugačak i oštar nož koji prije reza zaronite u mlaku čistu vodu, zatim rez i brisanje noža papirnim ubrusom pa sve iz početka :)
    Prijatno!
    izvor: https://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar