petak, 15. rujna 2017.

Ayurvedska halva - slatkiš koji gradi ojas

Iako halva potječe s Bliskog Istoka, kao desert je duboko ukorijenjena u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji.
Halva se tradicionalno priprema i poslužuje u hramovima i za obiteljskim stolom, u vrijeme blagdana i festivala poput najpoznatijeg Diwali, festivala svijetla.
Halva je bogata, topla slastica koja posebno njeguje vata došu, gradi zdravo tkivo, dok istovremeno zadovoljava i potrebu za slatkim.
Svojim sastojcima poput gheeja, kardamoma, šafrana, indijskog orašćića, badema ili sezama, halva gradi ojas u tijelu koji je temelj našeg imunološkog sustava, vitalnosti i pozitivne energije.


Tradicionalna priprema ayurvedske halve


Za pripremu halve uvijek koristite zdrave prirodne namirnice, kao i namirnice i začine koji odgovaraju vašoj doši.
Postoje razne vrste halve, a možete je raditi od mrkve, organske ružine vodice, slatkog krumpira, sezama, manga, jabuka, cikle, banane, ananasa, orašastih plodova, suhog voća i sl.

Temeljna baza halve se obično sastoji od:
  • vode ili kravljeg mlijeka (kao zamjenu možete koristiti bademovo ili kokosovo mlijeko)
  • organskog smeđeg šećera (kao zamjenu možete koristiti steviju, med, javorov sirup ili bilo koji drugi prirodni zaslađivač)
  • gheeja
  • integralnog brašna (ili brašna od slanutka)
  • grisa (pšenična krupica)

Ako se halva radi npr. od mrkve ili cikle, gris ili brašno neće biti potrebni.


Ayurvedska halva


Iako djeluje složeno, recept za halvu je zapravo vrlo jednostavan i brz za pripremu.

Sastojci:
  • 200 ml tople vode (prethodno prokuhane i ohlađene)
  • 1 jušna žlica organske ružine vodice
  • 50 g grisa
  • 1 puna jušna žlica integralnog brašna
  • 40 g smeđeg organskog šećera ili drugog prirodnog zaslađivača (količina po ukusu)
  • 2 jušne žlice ghee maslaca
  • 1 šaka grožđica
  • 1 šaka indijskih oraščića (ili badema)
  • 1 prstohvat šafrana
  • 1 čajna žlica mljevenog zelenog kardamoma

Priprema:
  1. Prstohvat šafrana potopite u 1 jušnoj žlici tople vode i pustite da odstoji oko 10 minuta ili dok voda ne poprimi tamnocrvenu boju.
     
  2. Rastopite 1,5 jušnu žlicu ghee masla u širokoj zdjeli (ili velikoj tavi) na laganoj vatri, dodajte gris i miješajte oko 10 minuta, odnosno dok griz ne poprimi nježnu zlatnu boju. Pazite da gris ne zagori.
     
  3. Dodajte 1 jušnu žlicu integralnog brašna i miješajte još 2 - 3 minute dok smjesa ne poprimi duboko zlatnu boju.
     
  4. Sada dodajte šećer, grožđice i indijske oraščiće pa miješajte još 1 minutu.
     
  5. Dodajte vodu od šafrana, preostalu vodu u kojoj ste dodali 1 žlicu ružine vodice te kardamom. Sve kuhajte nekoliko minuta dok se namirnice potpuno ne prožmu. Miješajte dok se smjesa ne počne lako odvajati od dna.
     
  6. Dodajte preostali ghee, maknite s vatre i odmah poslužite, u malim zdjelicama, još dok je vruće ili toplo.

Gotovu halvu možete koristiti i kasnije.
U tom slučaju, izlijte smjesu u kalup ili tepsiju premazanu maslom pa ostavite da se halva ohladi i stisne.
Zatim je izrežite na kvadrate, posložite na tanjur, ukrasite po želji i poslužite.


Halva od mrkve


Gajar halwa (halva od mrkve) je najpopularnija tradicionalna halva u Indiji, a postupak je također vrlo jednostavan i brz.

Sastojci:
  • 1 šalica bademovog mlijeka (illi kokosovog mlijeka)
  • 6 jušnih žlica ghee maslaca
  • 2 šalice slatke organske mrkve, fino naribane
  • 1 prstohvat šafrana
  • 1 jušna žlica tople vode
  • ½ šalice zlatnih grožđica (opcija)
  • ⅓ šalice organskog smeđeg šećera ili kokosovog šećera (količina po ukusu)
  • ½ čajne žlice mljevenog zelenog kardamoma
  • 1 jušna žlica narezanih badema (namočenih preko noći pa oguljenih)

Priprema:
  1. Potopite prstohvat šafrana s 1 jušnom žlicom tople vode. Ostavite da odstoji najmanje 10 minuta.
     
  2. Rastopite ghee u velikoj tavi ili loncu na laganoj vatri pa dodajte mrkvu. Popržite mrkvu i miješajte oko 5 minuta, sve dok mrkva ne otpusti aromu i lagano posmeđi.
     
  3. Dodajte mlijeko, stalno miješajući, te vodu sa šafranom i preostale sastojke.
     
  4. Kuhajte na laganoj vatri bez poklopca, oko 15 minuta, dok sva tekućina ne ishlapi. Često miješajte kako smjesa ne bi zagorjela ili se zalijepila za dno tave.

Kada je halva gotova ukrasite je sjeckanim bademima ili sezamovim sjemenkama i poslužite toplu, u malim šalicama kao desert.                                                                                                                          izvor:http://alternativa-za-vas.com                                                                                                                                                

Nema komentara:

Objavi komentar