Pasulj. Da bi se rad creva glatko odvijalo, jedna od najvažnijih stvari su biljna vlakna. Jedna šolja pasulja sadrži 19 g biljnih vlakana - a preporučen dnevni unos je 25 g (dakle, još kriška integralnog hleba i voćka i već ste uneli dovoljno vlakana). Osim toga, pasulj je bogat proteinima što ga čini sjajnom zamenom za meso (koje, po svim novijim saznanjima, nije zdrav izbor u ishrani). Pasulj se obično izbegava zato što stvara gasove. Međutim, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal je utvrdilo da su ispitanici koji su intenzivno konzumirali pasulj imali manje gasova nego što su mislili da će imati, a nakon nedelju dana ishrane sa dosta pasulja, organi za varenje su se navikli i problemi sa gasovima su se smanjili još 19%.
Kefir. Ova stavka je trebalo da bude "jogurt", međutim, objavili smo već nekoliko tekstova na ovom sajtu o istraživanjima koja potvrđuju da jogurt jeste dobar, ali je kefir znatno bolji. Mnogobrojne žive kulture bakterija u kefiru obnavljaju crevnu floru i značajno doprinose boljem radu creva, ali i boljem imunitetu.
Fermentisano povrće. U našoj ishrani, kiseli kupus je ovde glavna stavka. I svež kupus je već dovoljno zdrav, ali kad se ukiseli, kupus obiluje raznovrsnim bakterijskim kulturama koje ne možete naći u pilulama probiotika; one ne samo da doprinose zdravlju organa za varenje, već i jačaju opšti imunitet organizma.
Zdrave masnoće. Masti "podmazuju" organe za varenje i pomažu kretanje hrane kroz creva. Ali, nisu sve masnoće zdrave; zapravo, masnoće kao što su margarin, hidrogenizovana ulja i rafinisana biljna ulja bolje je zaobići. Držite se zdravih masti kao što su maslinovo ulje i kokosovo ulje - one podstiču lučenje želudačnih sokova. A jedno istraživanje objavljeno u časopisu Scandinavian Journal of Gastroenterology povezalo je nizak nivo zdravih masnoća u krvi sa sindromom nadražljivih creva (IBS) - naime, osobe koje pate od ovog sindroma imale su najniži nivo zdravih masnoća u krvi u odnosu na prosek.
Đumbir. Hiljadama godina u prirodnoj meddicini đumbir se koristi da ublaži mučninu, povraćanje i nadutost. Možete ga narendati u salatu, ili gricnuti komadić svežeg đumbira nakon obroka. Ali, budiite umereni, pošto više od 2 do 4 g đumbira dnevno može da izazove gorušicu.
Banana. Kad imate proliv, organizam gubi elektrolite i kalijum, pa je banana odlična da se povrate elektroliti. Osim toga, deluje umirujuće na sluzokožu želuca.
Voda. Igra ogromnu ulogu u procesu varenja. Piti dovoljno vode jedan je od najlakših i najefikasnijih načina da nam želudac i creva rade dobro. Takođe, ako konzumirate dosta biljnih vlakana, neophodno je da konzumirate i dovoljno vode, jer bez vode, umesto da pomognu kretanje creva, biljna vlakna će više delovati kao čep i prepreka.
izvor:http://www.zdravahrana.com
Nema komentara:
Objavi komentar