To znači da kod njih krv bogata kisikom nesmetano putuje u svaki dio tijela.
No, ako se nekvalitetno hranite i konzumirate procesiranu i prženu hranu, to će bitno utjecati na vaše krvne žile.
Tada postoji velika vjerojatnost da su vaše arterije opterećene plakom te da su zadebljane i krute.
To zadebljanje i oštećenje naziva se ateroskleroza koja može biti jako opasna.
Začepljenje žila može se spriječiti, ali i liječiti – zdravom prehranom koja uključuje obilje antioksidansa.
Kako nastaje plak?
Plak nastaje prvenstveno zbog nagomilanih masnoća i kalcija, koji se ne mogu eliminirati iz krvi.
I drugi produkti razgradnje nezdrave hrane štetno djeluju na stijenke krvnih žila.
Loša je vijest ta da nagomilani plak može puknuti i dovesti do po život opasnog krvnog ugruška, kao i do srčanog ili moždanog udara.
Dobra je vijest ta da se ateroskleroza može spriječiti, a osobe koje je imaju mogu čak i obrnuti njezin proces - i to na prirodan način.
Aterosklerozu i srčane bolesti je moguće liječiti prehranom i unosom prirodnih sredstava, bez statina koji se inače propisuju kod začepljenja žila.
Statini često nemaju pravog učinka, a usto su štetni i opasni, jer povećavaju rizik od raka, dijabetesa i nekih drugih ozbiljnih oboljenja.
Izostanak simptoma
Ateroskleroza je prikrivena bolest i simptomi često izostaju sve dok se žila potpuno ne začepi.
Stoga, ako već imate začepljenje žila, za to biste mogli saznati tek kad doživite srčani ili moždani udar.
Ovo oboljenje, kao i većina drugih, nastaje zbog nezdrave prehrane siromašne antioksidansima, a bogate masnoćama, pasivnog načina života, pušenja i sl.
Kada u vašem organizmu nedostaje antioksidansa, ne možete se zaštititi od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Oni izazivaju oksidativni stres koji oštećuje vaše stanice, a u konačnici dovode do ateroskleroze.
Kako spriječiti začepljenje žila?
1. Izbacite šećer i procesirane namirnice
Šećer, glukozno-fruktozni sirup i procesirani ugljikohidrati mogu dovesti do oksidativnog stresa, stoga ih strogo izbjegavajte kako biste zaštitili svoje krvne žile.
Umjetna bojila i aditivi, pridonose oksidativnom stresu, baš kao i hidrogenirane masnoće, koje su prisutne, primjerice, u krekerima, kupovnim muffinima i slatkišima.
2. Eliminirajte prženu hranu
Ulja poput suncokretovog, repičinog i kukuruznog lako oksidiraju tijekom industrijske proizvodnje, skladištenja, prijevoza i kuhanja, odnosno prženja.
Kada takve masnoće dospiju u vašu krv, štetno djeluju na proteine staničnih membrana unutar stijenki arterija.
U tom slučaju previše kalcija stiže u stanice vaših arterija i ne može se eliminirati zbog njegove disfunkcije.
Te nakupine dovode do začepljenja žila.
Općenito izbjegavajte prženje hrane i rafinirana industrijska ulja te ih zamijenite zdravijim vrstama poput ekstra djevičanskog kokosovog i maslinovog ulja.
3. Izbjegavajte prejedanje i stres
Nemojte se prejedati, jer to dodatno opterećuje vašu jetru, koja mora naporno raditi kako bi organizam očistila od toksina.
Zbog preopterećene jetre toksini kruže kroz vaš krvotok i stižu do srca.
Također, smanjite razine stresa kako biste snizili kortizol i prevenirali oksidativni stres.
4. Konzumirajte obilje voća i povrća
Osim što snažno štite vaše zdravlje, prirodni antioksidansi iz povrća i voća pomažu zdravlju krvnih žila.
Oni pozitivno utječu na rad vaših tjelesnih zaštitnika kao što su glutation i superoksid dismutaza, koji djeluju protiv slobodnih radikala.
Prirodno liječenje ateroskleroze
Eliksir za zdrave krvne žile
Sastojci:
- 250 g đumbira u prahu
- 5 češnjeva češnjaka
- sok od 5 limuna
- 2 dl jabučnog octa
- 3 šalice meda
- 2 šalice vode
Priprema:
-
Izmiksajte u blenderu 250 g đumbira s jednom šalicom vode (2 dl), a
zatim zasebno izmiksajte 5 češnjeva češnjaka sa šalicom vode.
Procijedite kroz krpu pa sačuvajte bistru tekućinu i od đumbira i od
češnjaka.
-
Iscijedite zasebno sok od 5 svježih limuna.
-
Pomiješajte sve dobivene tekućine sa šalicom organskog jabučnog octa.
Zatim prebacite u lonac na vatru pa ostavite da se krčka sve dok se
tekućina ne reducira na otprilike tri šalice. Stavite sa strane pa
ostavite da se tekućina ohladi do sobne temperature.
- Dobivenu tekućinu pomiješajte s tri šalice meda. Dobiveni eliksir s medom prelijte u tamnu staklenku s poklopcem. Čuvajte u hladnjaku.
Upotreba:
Svako jutro prije doručka uzmite po 1 punu žlicu ovog eliksira.
Što ste stariji, to ćete ga dulje trebati uzimati.
Primjerice, ako imate 40 godina, trebat će vam otprilike 40 mjeseci da biste uz pomoć ovog eliksira poboljšali profil lipida, odnosno da biste zaštitili zdravlje svog srca i krvnih žila.
Djelovanje:
Đumbir, limun, češnjak i jabučni ocat djeluju kao antikoagulansi - sprečavaju zgrušavanje krvi, te imaju učinak antihipertenziva, što znači da snižavaju krvni tlak.
Bioflavonoidi iz meda imaju i protuupalna svojstva.
Svi ovi sastojci imaju snažniji učinak zajedno nego kada se koriste pojedinačno te uvelike smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Imajte na umu to da sam eliksir nije dovoljan.
Da bi ateroskleroza postala vaša prošlost, trebate uvesti zdrave životne navike.
Te zdrave navike uključuju konzumiranje što više povrća i voća, hidratizaciju organizma unosom dovoljne količine vode, prestanak pušenja i korištenja alkohola ako to kojim slučajem prakticirate te vježbanje barem nekoliko puta tjedno.
Eliksir od limuna i češnjaka
Sastojci:
- 6 limuna
- 30 češanja češnjaka
- voda
Priprema:
-
Ogulite 6 limuna i narežite ih na male komade.
-
Očistite 30 češanja češnjaka pa ih usitnite.
-
Stavite sve u blender, ulijte vode tako da pokrije sastojke pa izmiksajte.
-
Zatim prebacite smjesu u lonac, dodajte 2 litre vode, stavite na vatru pa kuhajte oko 5 minuta.
- Kada se ohladi, procijedite tekućinu pa je prelijte u staklenku s poklopcem. Čuvajte u hladnjaku.
Upotreba:
Prvo doziranje: svaki dan tijekom tri tjedna popijte po 50 ml ovog napitka.
Zatim jedan tjedan pauzirajte.
Drugo doziranje: nakon tjedna pauze svaki dan tijekom tri tjedna opet pijte po 50 ml ovog napitka.
Ovaj način prirodnog liječenja možete prakticirati svakih 6 mjeseci.
Namirnice koje vaše krvne žile odražavaju zdravima i elastičnima:
Nema komentara:
Objavi komentar