Orahovo drvo cvjeta u svibnju prije no što se razviju listovi. U lipnju
sakupljamo svježe listove,
zelene orahe sredinom lipnja dok
ih još
možemo lako probušiti, zelene orahove ljuske malo prije
dozrijevanja, prije no što postanu smeđe, a zrele plodove u rujnu.
Čaj od orahovih listova je dobro djelotvorno sredstvo kod
probavnih
smetnji, dakle zatvora stolice i gubitka teka, te za
čišćenje krvi.
Uspješno ga koristimo i kod šećerne bolesti i žutice.
Uvarak od orahovih listova kao dodatak kupki je vrlo
djelotvoran kako
kod svih skrofuloznih i rahitičnlh oboljenja, gnjiljenja
kosti i
koštanoga apscesa tako i kod gnojnlh nokata na prstima ruku i
nogu. Perite zahvaćena mjesta kod tjemenica, krasta na glavi
i svraba
s uvarkom od orahovih listova. Pranje. odnosno kupka s tim
dodatkom pomaže kod bubuljica, gnojnlh
osipa, znojenja nogu i bijeloga pranja. Protiv skorbuta,
gnjiljenja
zubnoga mesa, upale vrata i oboljenja ždrijela koristimo
ispiranje s
uvarkom od orahovih listova.
Jak uvarak od orahova lišća, stavljen u vodu za kupku,
liječi ozeblIne. Također ga možemo koristiti kod jakog
ispadanja kose, tako da njime marljivo masiramo vlasište.
Odlično je sredstvo protiv ušiju. Svježim listovima uništavamo i druge
nepoželjne insekte.
Od zelenih oraha, ubranih pred Ivanje, dakle oko sredine
lipnja, pripremimo odličnu
orahovu rakiju, koja pročišćuje želudac, jetru i krv,
otklanja slabost želuca i trulenje u crijevima. Pored toga
je izvrsno sredstvo protiv zgušnjavanja krvi.
NAČINI UPORABE
Čajni oparak:
Vrhom punu čajnu žličicu sitno narezana orahova lišća oparimo s 1/4 litre upravo
proključale vode i pustimo da kratko odstoji.
Dodatak za kupke i pranje: 100 g listova za potpunu kupku, za pranje vrhom punu čajnu žličicu
usitnjenih listova na 1/4 litre vode. Za jak uvarak
uzme se dvostruka količina listova.
Orahova rakija: Oko 20 zelenih oraha raščetvorimo i napunimo bocu sa širokim grlom. Prelijemo s
jednom litrom ražene rakije, tako da ona prekriva orahe u visini 2 - 3 prsta. Dobro
zatvorenu bocu ostavimo 14 dana do 4 tjedna na suncu ili na toplom mjestu. Nakon
isteka toga vremena procijedirno i napunimo u bočice. Po potrebi uzimamo jednu
punu kavenu žličicu. Odličan orahov liker dobijemo ako zelenim orasima dodamo
još 2 - 3 klinčića, komadić cimetove kore, mali štapić vanilije i opranu, nešpricanu
koru od polovice naranče. 500 g šećera prokuhamo u 1/4 litre vode i ohlađeno
dodamo u procijeđenu orahovu rakiju.
izvor:http://www.prirodnolijecenje.net
Nema komentara:
Objavi komentar