Mirisna dunja, latinskog imena Cydonia oblonga, služi kao simbol plodnosti od starih vremena.
Tako su mladenci – uoči vjenčanja – morali pojesti dunju kako bi im brak bio plodan i sretan.
Manje je poznata činjenica da naziv za marmeladu potječe od portugalske
riječi za dunju - marmeleiro. Tako se marmelada isprva pravila od dunje.
Na nju ne treba gledati samo kao ukrasno voće, već i kao lijek te ukusan i zdrav jesenski desert.
Sastav i ljekovitost dunje
Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje dosegne visinu između 2,5 i 4 metra.
Ružičasto-bijeli cvjetovi niču u proljeće te se razvijaju u zlatnožute plodove.
Sezona branja dunje počinje u rujnu.
Dunjin je plod oblika kruške, ali je nešto veći i kvrgaviji te je kraćeg vrata.
Dunja je niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.
Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin,
riboflavin i piridoksin te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.
U nekim izvorima se navodi da sjemenke dunje sadrže vitamin B17.
O tom se vitaminu u službenim publikacijama jako malo govori, dok ga u
alternativnim krugovima smatraju jednim od najljekovitijih prirodnih
lijekova protiv raka.
Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze,
insuficijencije jetre, proljeva, dizenterije, čira na želucu te bolesti
jetre i očiju.
Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod
problema s crijevima ili želucem nema boljeg lijeka od dunjina kompota.
Sok dunje pomaže kod krvožilnih, dišnih i gastrointestinalnih poremećaja.
Njezini antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.
Dunjina tinktura (Tinctura Ferri cydoniata) od soka svježih plodova ima moćno ljekovito djelovanje protiv bljedoće i slabokrvnosti.
Dunju možete iskoristiti i kao osvježivač prostora: jednostavno je stavite tamo gdje želite da lijepo miriše.
Dunjine sjemenke
Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu.
Reguliraju proces prirodnog vlaženja, pomažući koži u zadržavanju vlage.
Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.
Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa,
opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči.
Čaj od sjemenki
U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice.
Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova.
Ostavite žličicu sjemenki preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte tri šalice na dan.
Isti čaj, ali negrijan, koristite protiv kožnih problema kao lokalno sredstvo.
Čaj od lišća
Prelijte žličicu osušenih listova dunje s pola litre kipuće vode. Nakon 30 minuta procijedite i pijte toplo.
Čaj od lišća dunje pomaže kod proljeva u djece i dojenčadi, te kod akni.
Losion protiv bora
Dvadeset dekagrama kožice dunje prelijte s tri decilitara rakije.
Nakon dva tjedna procijedite, ulijte u bočice i dobro zatvorite.
Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno - ujutro i navečer.
Dunja u kulinarstvu
Sirova dunja zbog svoje trpkosti nije jestiva, no u toplijim krajevima, ako odstoji dovoljno dugo na stablu može biti jestiva i u sirovom obliku.
Toplinskom obradom uništavaju se tanini koji je čine trpkom, a dodavanje meda ili šećera pretvara ju u pravu delikatesu.
Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i umaci.
Ako želite duže sačuvati dunju držite je u hladnjaku.
Ljekovita svojstva dunje:
- potpomaže mršavljenju
- smiruje proljev
- pomlađuje i hidratizira kožu
- koristi se protiv akni
- pomaže kod bolesti jetre i očiju
- djelotvorna kod anemije
- korisna kod bolesti crijeva i želuca
- smanjuje stres i nesanicu
-
njezine sjemenke štite od karcinoma
izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar