Danas ga koristimo najčešće kao začin, no starim civilizacijama bio je daleko više od toga.
Cimet ima dugu povijest, a svojevremeno je kao prirodni lijek bio dragocjeniji od zlata.
U Bibliji se spominje kao jedan od tri temeljna začina od kojih Mojsije, prema Božjim uputama, mora napraviti dragocjeno ulje za sveto pomazanje.
Povijesni izvori tvrde da ga je egipatska kraljica Hathepsut koristila u svojim parfemima još 1500 godine pr. Kr.
Ljekovitost cejlonskog cimeta
Zimzeleno drvo cimeta pripada porodici lovora (Lauraceae), a u kori svojih grana krije dragocjena ljekovita svojstva.
Unutarnji sloj kore s mladih grana se guli i suši u svrhu proizvodnje ukusnog i ljekovitog začina.
Dobar je izvor ugljikohidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcija, željeza, bakra, cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin).
Bogat je antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija.
Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti.
U Ayurvedi cejlonski cimet je prirodni lijek za dijabetes i bolju probavu.
Moderna istraživanja potvrđuju da cejlonski cimet ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje čovjeka.
Smanjuje razinu šećera u krvi
Prema istraživanju koje je provela najveća britanska organizacija za oboljele od dijabetesa, Diabetes UK, cejlonski cimet pomaže sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 1 i 2.
Potvrđeno je da konzumiranje do 6 grama dnevno smanjuje razinu glukoze, triglicerida i štetnog LDL kolesterola.
Štiti od Alzheimerove bolesti
Profesor Michael Ovidia, u suradnji s ostalim znanstvenicima Sveučilišta u Tel Avivu, proveo je istraživanje kojim je potvrđeno da sastojak CEppt, prisutan u kori cimeta, svojim svojstvima prevenira razvoj Alzheimerove bolesti.
Brojne studije dokazale su vezu između cimeta i njegovog utjecaja na mozak – već samo udisanje cimeta potiče moždanu aktivnost.
Zaustavlja napredak multiple skleroze
Čikaško sveučilište Rush donijelo je novu nadu za oboljele od multiple skleroze i to upravo zahvaljujući cejlonskom cimetu.
U studiji znanstvenici su utvrdili da cimet može pomoći zaustaviti progresiju multiple skleroze - teške bolesti od koje obolijeva sve više mladih ljudi.
Liječi gljivične i bakterijske infekcije
Rezultati studija provedenih od strane National Institutes of Health potvrđuju da spoj cinnamaldehyde prisutan u cimetu ima značajnu ulogu u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Njegova redovita konzumacija potvrđeno ublažava simptome infekcija, sprječava njihov razvoj i liječi cijeli organizam na prirodan način.
Med i cimet – lijek za rak i artritis
Istraživanjem provedenim u SAD-u ustanovljeno je da cimet pomaže u borbi protiv mnogih oblika raka jer smanjuje rast, odnosno širenje stanica raka.
Istraživanja provedena u Japanu i Australiji otkrila su da konzumacija cimeta u kombinaciji s medom uspješno liječi rak želuca i kostiju.
Cimet i med pomaži kod suzbijanja leukemije i sprječavaju nastanak i širenje limfoma.
Isti lijek u Europi je pokazao djelotvornost kod druge bolesti – artritisa.
Studija provedena u Danskoj potvrdila je da med i cimet pomažu oboljelima od artritisa već nakon tjedan dana uzastopne terapije. Sastojala se od pola žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda.
Nakon tjedan dana, pacijenti su izjavili da osjećaju olakšanje od bolova, dok su nakon mjesec dana bolovi i simptomi artritisa - nestali.
Ostala ljekovita svojstva cimeta
Osim spomenutog djelovanja potvrđeno je da cejlonski cimet pomaže i kod sljedećih tegoba:
- ublažava upale i infekcije
- čisti krv i potiče cirkulaciju
- eliminira loš zadah
- pomaže kod probavnih smetnji
- olakšava menstrualne tegobe
- pospješuje moždane aktivnosti
- poboljšava pamćenje
- ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova
- prevenira bolesti srca
- liječi gastritis
- pospješuje sagorijevanje masnih naslaga
- ublažava upalu grla i simptome gripe
Nije svaki cimet zdrav
Na tržištu je danas dostupno nekoliko vrsta cimeta.
U dućanima, zbog niske cijene, najčešće se nudi kineski cimet, koji sadrži velike količine kumarina - spoja koji može biti štetan za jetru i bubrege.
Za razliku od kineskog, cejlonski cimet je apsolutno siguran. Štoviše, preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.
Cejlonski cimet (Cinnamomum verum) se proizvodi od vrste drveta cimetovca Cinnamomum zeylanicum Nees, čije je prirodno stanište područje Šri Lanke.
Zbog svoje ljekovitosti, prednjači pred kineskim cimetom i neizostavan je dio svakog kuhinjskog ormarića i kućne ljekarne.
Iskoristite ga za zdravlje
Prehlada i kronični kašalj
Jušnu žlicu meda pomiješajte s četvrtinom čajne žličice cimeta.
Konzumirajte tri puta na dan.
Kašalj i simptomi prehlade trebali bi nestati nakon tri dana.
Povišen kolesterol
Tri čajne žličice cimeta i dvije jušne žlice meda prelijte s 4 dcl čaja (preporučuje se zeleni čaj). Pijte tri puta na dan.
Potvrđeno je da ova mješavina već dva sata nakon konzumacije snižava kolesterol za čak deset posto.
Gubitak suvišnih kilograma
Pola čajne žličice cimeta prelijte šalicom vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta.
Kada se ohladi, dodajte žlicu meda.
Pola šalice popijte pola sata prije spavanja, a drugu polovicu poklopite i ostavite u frižideru te popijte ujutro natašte, pola sata prije obroka (bez podgrijavanja).
Rak želuca i kostiju
Mješavinu jedne čajne žličice cejlonskog cimeta i jedne jušne žlice meda konzumirajte tri puta na dan, u razdoblju od trideset dana.
Opadanje kose
Pomiješajte jednu čajnu žličicu cimeta, jednu jušnu žlicu meda i malo toplog maslinovog ulja.
Tu smjesu nanesite na kosu, ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim kosu isperite.
Neugodan zadah
U mlaku vodu umiješajte žličicu meda i žličicu cimeta i tom tekućinom ispirite usnu šupljinu.
Ubodi insekata
Pomiješajte dvije jušne žlice mlake vode, jednu jušnu žlicu meda i jednu čajnu žličicu cimeta. Smjesu utrljajte na mjesto uboda.
Nakon minutu do dvije neugodni simptomi boli, pečenja ili svrbeža bi trebali nestati.
I na kraju, poslastica s cimetom za sve sladokusce koji, osim što vode računa o zdravlju, također brinu i o zadovoljstvu nepca.
Cimet u kulinarstvu
Zahvaljujući božanstvenoj aromi, ali i snažnim ljekovitim svojstvima cejlonski cimet se od davnina koristio na različite načine, kao danas, kada je njegova primjena sve raširenija.
Svojom aromom u kuhinjama diljem svijeta obogaćuje okus mnogih deserata kao što su pite i štrudle od jabuka, krofne, peciva, voćne salate i kompoti.
Izvrstan je dodatak napitcima poput kave, čaja, likera i vrućeg kakaa.
U Meksiku se koristi u pripremi čokolade.
Na Bliskom istoku dodaje se čak i slanim jelima.
U Sjedinjenim Američkim Državama njime se obogaćuje okus proizvoda od žitarica; kruha, peciva i dvopeka.
Puding od kakaa i cejlonskog cimeta
Sastojci:
- 1/2 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1/2 čajne žličica cejlonskog cimeta
- 1/4 šalice gustina
- 2/3 šalice smeđeg šećera
- 3 vanilin šećera
- 2 1/2 šalice domaćeg mlijeka
- za dekoraciju; šlag i voće po želji
Kakao, cimet, šećer, vanilin šećer i gustin pomiješajte i razmutite s malo mlijeka.
Preostalo mlijeko zakuhajte, a kada zavrije, polako umiješajte gore navedene sastojke i kuhajte uz stalno miješanje.
Kada smjesa postane gusta i glatka, maknite s vatre i kratko prohladite.
Izlijte u šalice ili zdjelice i ostavite da se puding sasvim ohladi.
Ukrasite voćem i šlagom. izvor: http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar