ponedjeljak, 18. rujna 2017.

Kravlje mlijeko - otrov ili lijek? Pogled iz kuta Ayurvede

Život započinje plačem, a održava se mlijekom.
Mlijeko je naša prva hrana u životu i ne čudi što je svijet toliko ovisan o njemu.
Ono se u Ajurvedi, baš kao i ghee i med, smatra jednom od najvrednijih namirnica.
Majčino mlijeko sadrži sve hranjive sastojke koji su nužni za razvoj bebe.
Nažalost moderno društvo više ne cijeni kvalitete mlijeka.
U prošlosti je zdravo domaće mlijeko bilo lako dostupno i majke su ga davale djeci zbog njegovih nutritivnih vrijednosti.
 
Danas se situacija mijenja i u trgovinama je u ponudi ogroman izbor različitih pića.
Mnoga od tih pića su “obogaćena” industrijskim vitaminima i zaslađena umjetnim šećerima.
Nažalost, djeca ih, uz blagoslov roditelja, biraju kao prvu opciju, a mlijeko ostaje zapostavljeno.
Pročitajte što o mlijeku misli drevna indijska medicina - Ajurveda.


Kravlje mlijeko - otrov ili melem za organizam?


Ajurveda poznaje dobrobiti mlijeka različitih vrsta sisavaca.
Ipak, kravlje mlijeko je čovjeku najvažnije i najhranjivije, zato što je najsličnije majčinom mlijeku.
Kada je riječ o kravljem mlijeku, Ajurveda govori o mlijeku domaćih, a ne industrijskih krava.
 
Primjerice, u Indiji su to autohtone vrste Bos indicus, a ne nove hibridne vrste poput Jersey i Holstein.

Dobrobiti mlijeka prema Ajurvedi:
  • Prokuhano i ohlađeno mlijeko smiruje pittu.
  • Prokuhano i toplo mlijeko smiruje kapha-vattu.
  • Prekuhano mlijeko postaje teško i masno - odlično za jačanje i pomlađivanje tijela.
  • Neprokuhano mlijeko sisavaca stvara toksine, no majčino mlijeko se ne kuha, jer se kuhanjem kvari.
  • Zbog utjecaja mjeseca i noćne neaktivnosti životinje, mlijeko pomuzeno ujutro prema Ajurvedi je teško, usporavajuće i povećava masu.
  • Zbog utjecaja sunčevih zraka i dnevne aktivnosti životinje, mlijeko pomuzeno ujutro smanjuje slabost, dobro je za oči te smiruje vattu i pittu.
Nažalost, od vremena industrijalizacije naovamo, križanjem su umjetno dobivene mnoge nove vrste krava.
 
Mlijeko je postalo dostupno svima, ali je putem izgubilo svoje važne osobine.
 
Umjesto osobina koje potiču život, mlijeko se pretvorilo u izvor zdravstvenih problema.
 
Tako je danas protein u mlijeku modernih krava A1, dok mlijeko autohtonih azijskih goveda sadrži protein A2.

Najrasprostranjenija boljka koja se povezuje s mlijekom modernih krava jest intolerancija na laktozu.
Ona se razvila kao posljedica dugogodišnje konzumacije mlijeka hibridnih krava, koje slabi vašu probavu.
Intoleranciju na laktozu također možete razviti lošom kombinacijom mlijeka i mliječnih proizvoda s drugim namirnicama.
Namirnice nekompatibilne s mlijekom su riba, sol ili bilo koja slana hrana, jogurt, sir i kiselo voće.

Ajurveda poznaje lijek za netoleranciju na laktozu, a to je kozje mlijeko.
Znanost potvrđuje ajurvedsko gledište. Tako znamo da je mlijeko krava bogato proteinom kazeinom, kojeg u kozjem mlijeku gotovo niti nema.


Kako pravilno konzumirati kravlje mlijeko
 

  • Pijte mlijeko lokalnih krava s vašeg područja, a ne hibridnih vrsta.
     
  • Uvijek prokuhajte mlijeko na laganoj vatri. Ako imate blagu intoleranciju, kuhajte mlijeko s jednakom ili dvostrukom količinom vode i pričekajte da voda ispari.
     
  • Kako bi mlijeko postalo lako probavljivo kuhajte ga s biljem koje je u Ajurvedi poznato kao 5 malih korijena (Laghu pancamula). To su Babin zub (Tribulus terrestris), Kantakari (Solanum surattense), Bruhati (Solanum anguivi), Prusni parni (Uraria picta) i Sali parni (Oryga sativa).
     
  • Ako bolujete od dijabetesa ili urinarnih problema - ne konzumirajte mlijeko!
     
  • Ako patite od dugogodišnjih kroničnih groznica, konzumirajte više mlijeka, no ako je groznica u početnoj fazi – tada je konzumacija mlijeka zabranjena.
     
  • Vata i pitta tipovi trebali bi mlijeko uzimati redovito, a kapha tipovi samo ponekad.

Začini kojima ćete povećati dobrobiti mlijeka


Mlijeku možete dodati neke od ovih začina ili namirnica i tako povećati njegove dobrobiti.
Recepti su predviđeni za 1 šalicu mlijeka, a svaki od njih se može vrlo jednostavno i brzo pripremiti.

  • Papar – protiv anemije. Prije spavanja - dodajte 1/8 čajne žlice.
  • Kurkuma – za imunitet i protiv prehlada. Dodajte ¼ čajne žlice praha.
  • Đumbir – za bolju probavu. Dodajte 1 cm usitnjenog đumbira.
  • Šafran – za ljepši ten. Dodajte prstohvat.
  • Sveti bosiljak (tulsi) – protiv respiratornih problema. Dodajte 6-8 listića.
  • Med – za jačanje. Dodajte 1 čajnu žlicu u mlijeko sobne temperature.
  • Kardamom – za detoksifikaciju. Prokuhajte mlijeko s nekoliko sjemenki.
  • Cimet – protiv čireva, probavnih problema. Dodajte 1/4 čajne žlice u mlijeko sobne temperature.
  • Ajovan i komorač – protiv nadutosti.
    Razrijedite mlijeko šalicom vode i dodajte 2-3 prstohvata praha Ajovana (Trachyspermum ammi). Kuhajte dok voda ne ispari. Istu količinu komorača zatim prokuhajte bez dodavanja vode.                                                                                                                                                  izvor:http://alternativa-za-vas.com                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Nema komentara:

Objavi komentar