Voćna turšija je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi
se od šumskih plodova i divljeg voća. Pročitajte zašto je cjene od
davnina i kako da je napravite.Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete
doživeti duboku i lijepu starost, posebno ako za voćnu turšiju birate
divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima. Voćna turšija je
puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i
novembru.
Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od
divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima.
Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripa i
prehlada.
Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću voćna
turšija je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Čak je koriste
kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem, …
Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri
mršavljenja, ali, prema nekim vjerovanjima, i za one koji se bore sa
astmom.
Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lijekove
protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje
voćne turšije mamurluk bude kao rukom odnesen.
Potrebno je da
prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na
drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog,
trnjine, borovnice, … Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa
nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.
Prema najjednostavnijem receptu:
u čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće,
uspite filtriranu (li čistu izvorsku vodu).
Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode.
Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mjesec dana na
sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada
se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka.
Bure možete sada premjestiti na hladno mjesto. Manju količinu možete napraviti i u velikoj tegli (galonu).
Prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda
da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana voćnu turšiju možete
piti).
U voćnu turšiju možete dodavati vode (u bure), tako će
vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate).
Najljepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo
meda.
izvor:http://24sata.info
Nema komentara:
Objavi komentar