Iako mnogi ne znaju, susam zaslužuje da stoji rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama.Može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20
godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a
donosimo i neke od najistaknutijih dokaza prednosti susama.
Posuta po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija.
Susam
posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to
začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju
ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od
najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se
koristi čak 5.000 godina.
Sjemenke susama mogu da budu bijele,
crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne,
imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su
masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne
kiseline oleinska i linolna.
Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.
Od
vitamina, tu su: A, B1, B6, E. Minerali su sljedeći: bakar (ublažava
upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava
arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za
održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi
nepravilnosti na koži).
Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu.
Oni
ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su
lignani sezamin i sezamolin. Takođe utiču na snižavanje povišenog
arterijskog pritiska.
Upotreba
Kašičica
sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari,
da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu.
Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili
samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini,
pastu fantastičnog potencijala.
Vraća kalcijum
Za
osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je idealna
namirnica. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u 0,5
decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan
stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.
RECEPT
Piletina sa susamom
Sastojci
2 pileća filea
senf
vegeta
brašno
2 jajeta
3 kašike susama
3 kašike prezli
Priprema
Meso isijecite na trake, a zatim ih premažite senfom i začinite vegetom.
Piletinu
uvaljati u brašno, umućena jaja, a onda i u mješavinu susama i prezli.
Pržite u zagrijanom ulju, a onda ih vadite na papirni ubrus da upije
višak masti.
izvor:http://24sata.info
Nema komentara:
Objavi komentar