Šalica tople jabukovače, iz koje se širi aromatičan i opojan miris, tradicionalni je napitak koji zagrijava tijelo i podiže raspoloženje.
Kako dani postaju sve kraći, a hladnoća sve veća, ovo je idealno vrijeme da se ponovno podsjetimo na ovaj topli, ukusan i ljekovit napitak.
Dok kiša napolju monotono pada ili vani zavija hladan vjetar, ugodno se sklupčajte u svoju omiljenu fotelju, pijuckajući ovaj mirisni napitak.
Grijući dlanove na vrućoj šalici, osjećat ćete se mirno, uravnoteženo, toplo i opušteno.
Odlično sredstvo za zimske tegobe
Tijekom hladnih zimskih mjeseci naše tijelo prirodno čuva toplinu tako da krv usmjerava više u centar, a manje na periferiju tijela.
Zbog toga temperatura u rukama i nogama pada, te se većina ljudi žali na hladne ruke i noge.
Metabolizam se zimi usporava, zbog toga nastaju problemi s probavom i viškom kilograma.
Česte su prehlade, sluz se lakše nakuplja u plućima i grlu, skloni smo letargiji, neraspoloženju i manjku energije.
Jabukovača sa začinima je prava mala apoteka baš za te zimske boljke.
Topla jabukovača potiče vitalnu energiju, jača imunitet i probavni sustav te alkalizira tijelo.
Stimulira kardiovaskularni sustav, smiruje grlo, pomaže u iskašljavanju viška sluzi i oslobađa tijelo od napetosti. Opušta i smiruje živce te nježno čisti jetru i tijelo od toksina.
Začini koji se koriste u receptu poput cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića potiču unutarnju vatru te su idealni za poboljšanje probave. Kiseli okus jabuke čisti i podupire zdrav rad jetre te smiruje probavne smetnje i nadutost.
Cimet, klinčić i đumbir su efikasno rješenje za hladne ruke i noge jer potiču cirkulaciju te griju tijelo, šireći toplinu prema periferiji i vanjskom dijelu kože.
Začinska mješavina u jabukovači pomaže u razgradnji viška sluzi u grlu, plućima i bronhima.
Cimet je odličan začin za reguliranje ravnoteže šećera u krvi. Njegov opor okus blago nas zagrijava iznutra u hladne dane, dok muškatni oraščić djeluje poput sedativa i smiruje um.
Recept
Recept je vrlo jednostavan, a možete ga prilagoditi individualnom ukusu kako bi pronašli svoju savršenu verziju.
Sastojci za 4 serviranja:
- 4 organske kisele jabuke (vrste Granny Smith, Gala, Jonagold, Gloster itd. )
- 8 ravnih, jušnih žlica smeđeg šećera (količina po želji)
- organska limunova ili narančina korica, naribana
- ¼ čajne žličice cimeta ili 2 manja štapića cimeta
- 1 čajna žličica svježe naribanog đumbira
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice pupoljaka klinčića
Priprema domaće jabukovače:
-
Operite i nasjeckajte jabuke na veće komade. Ako su jabuke domaće i
neprskane, ostavite koštice i koru jer će one dodatno obogatiti okus
(inače ih ogulite).
-
Posložite jabuke u veću posudu, prekrijete ih vodom pa ulijte još 2 cm
vode iznad jabuka. Zakuhajte na srednjoj vatri a kad voda zavrije,
dodajte šećer, začine i limunovu koricu.
-
Poklopite zdjelu, smanjite vatru i kuhajte od 20 minuta do 1 sat. Jabukovača se tradicionalno kuha najmanje 1 sat.
-
Kad je kuhanje vremenski gotovo, a jabuke sasvim omekšale, maknite zdjelu s vatre i pustite da se malo ohladi.
-
Procijedite tekući dio kroz cjediljku sa sitnim rupicama, koristeći
kutlaču. Meso jabuke protisnite kroz cjediljku uz pomoć žlice ili uz
pomoć pasirke za krumpir. Kora, sjemenke, tvrdi dio jabuke i začini
ostat će u cjediljki a u zdjeli procijeđeni sok.
- Ako ste koristili veće količine, domaću jabukovaču izlijte u steriliziranu staklenku, dobro zatvorite, ohladite pa čuvajte u hladnjak do tjedan dana.
Ukrasite je kriškama limuna ili naranče, sjemenkama nara, zvjezdanim anisom, cimetovim štapićem ili kolutićima svježe jabuke. Tako će vaša jabukovača poprimiti svečani izgled.
Poslužite vruće i uživajte!
izvor:http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar