subota, 26. kolovoza 2017.

Ljekovita svojstva tikvica

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica.
Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.
Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae.
Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem.
Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina.
Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.


Sastav i ljekovitost tikvice


Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.
Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.
Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.
Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.
Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.
Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.
 
Zdravstvene dobrobiti tikvica:
  • djeluju protuupalno
  • povećavaju razinu energije
  • potpomažu mršavljenje
  • snizuju razinu kolesterola
  • čiste crijeva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • potiču libido
  • čine kožu zdravijom
  • čuvaju zdravlje fetusa


Uzgoj tikvice


Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu ili u tegli ako drugdje nemate prostora.
Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.
Sezona tikvica počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos.
Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu veći od 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.


Tikvica u kulinarstvu


Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinka, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.
Popis je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete pripremati nebrojene.
Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima.
Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.
Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu.
Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.
 

Tikvica sa sirom i začinskim biljem


Sastojci:
  • 1 srednja tikvica
  • 1/2 šalice krem sira
  • 1 šalica feta sira
  • 2 jušne žlice sjeckanog luka
  • 2 čajne žlice sjeckanog začinskog bilja, naprimjer bosiljka, timijana, estragona...
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • himalajska sol, paparmljevena paprika
  • 1 šalica krušnih mrvica za paniranje

Priprema:
Kratko popecite izdubljenu i prepolovljenu tikvicu na roštilju. Napunite je smjesom napravljenom od navedenih sastojka i uvaljajte u krušne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.


Salata od tikvica


Sastojci:
  • 1 sjeckana rajčica
  • 10 sitno nasjeckanih listova bosiljka
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 3 usitnjena režnja češnjaka
  • 400 grama tikvice narezane na tanke rezance

Priprema:
Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.


Grčki umak s tikvicama


Sastojci:
  • 400 ml grčkog jogurta
  • 3 režnja sjeckanog češnjaka
  • 200 grama ribane tikvice
  • 2 jušne žlice usitnjenog kopra
  • 2 jušne žlice usitnjene mente
  • papar
  • himalajska sol

Priprema:
Pomiješajte navedene sastojke. Ohladite umak u hladnjaku. Poslužite uz rižu ili tjesteninu.                          izvor i preuzeto sa:http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar